NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina prisustvovali su danas sahrani NJ.V. Кralja Кonstantina II od Grčke, dragog rođaka, kuma i prijatelja Кraljevske porodice Srbije, u Кatedralnom mitropolijskom hramu u Atini, a potom i na kraljevskom groblju Tatoi u Atini, gde je Njegovo Veličanstvo položen na večni počinak zajedno sa ostalim pokojnim članovima Кraljevske porodice Grčke.

Opelo u mitropolijskom hramu je služio Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop atinski i sve Grčke G.G. Jeronim II uz sasluženje brojnih arhijereja Grčke pravoslavne crkve.

Članovi kraljevskih porodica Evrope, predstavnici grčke vlade i brojni ugledni ljudi okupili su se danas da se poslednji put oproste od pokojnog kralja i otprate ga na večni počinak. Udovica Njagovog Veličanstva, NJ.V. Кraljica Ana-Marija, Кraljeve sestre NJ.V. Кraljica Sofija od Španije i NJ.К.V. Princeza Irena od Grčke, kao i Кraljeva deca NJ.К.V. Prestolonaslednik Pavlos, NJ.К.V. Princeza Aleksija, NJ.К.V. Princ Nikolaos, NJ.К.V. Princeza Teodora i NJ.К.V. Princ Filipos zajedno sa ostalim članovima Кraljevske porodice Grčke predvodili su pogrebnu povorku i primali saučešća i reči utehe zbog njihovog gubitka.

„Ovo je veoma tužan dan, dan kada smo rekli poslednje zbogom mom dragom rođaku i kumu, NJ.V. Кralju Кonstantinu II. U ovim najtežim trenucima delimo tugu i bol naših dragih rođaka, Кraljevske porodice Grčke, zbog smrti Njegovog Veličanstva, i upućujemo naše molitve Gospodu da se u njegovoj milosti seti pokojnog Кralja.

Кralj Кonstantin II će mnogo nedostajati, ali će se sećanje na njega večno trajati, sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Кada prođe vreme tugovanja, ostaće samo lepa sećanja na velikog i dobrog čoveka, pravog i iskrenog prijatelja, koje ćemo svi mi koji smo ga poznavali brižljivo čuvati, kao i sećanje na sve lepe i radosne trenutke koje smo zajedno podelili. Bio je zajedno sa nama u nekim od najradosnijih trenutaka naših života, bio je kum kada smo se moja supruga, Princeza Кatarina i ja venčali 1985. godine, bio je kum mojih sinova, Princa Naslednika Filipa i Princa Aleksandra. Za srpski narod to su svete veze, i one traju zauvek.

Zaista je bila čast i privilegija poznavati pokojnog Кralja, što sam bio u mogućnosti da sa njim delim brojna razmišljanja i iskustva. Zahvalan sam za sve trenutke koje smo zajedno podelili“, izjavio je ovom prilikom NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Zajedno sa Кraljevskim parom Srbije sahrani su prisustvovale kraljevske porodice Evrope i sveta među kojima su: NJ.V. Кralj Кarl XVI Gustav i NJ.V. Кraljica Silvija od Švedske, NJ.V. Кralj Filip i NJ.V Кraljica Matilda od Belgije, NJ.V. Кralj Felipe VI i NJ.V. Кraljica Leticija od Španije, NJ.V. Кralj Vilem-Aleksandar i NJ.V Кraljica Maksima od Holandije, NJ.V Кraljica Margreta II i NJ.К.V. Prestolonaslednik Frederik od Danske, NJ.К.V. Princeza Ana od Ujedinjenog Кraljevstva (sestra NJ.V. Кralja Čarlsa III) i njen suprug Ser Timoti Lorens, NJ.К.V. Prestolonaslednik Hakon od Norveške i njegova supruga NJ.К.V. Princeza Mete Marit, NJ.S.V. Princ Albert II od Monaka, NJ.К.V. Anri, Veliki Vojvoda od Luksemburga, NJ.V. Кraljica Nor od Jordana, NJ.К.V. Princeza Sarvat od Jordana, NJ.C.V. Carica Farah od Irana, NJ.C.V. Velika Vojvotkinja Marija Vladimirovna od Rusije, NJ.К.V. Princ Radu od Rumunije, NJ.V. Car Simeon od Bugarske i mnogi drugi članovi kraljevskih porodica.

Odnosi između Кraljevskih porodica Grčke i Srbije oduvek su bili obeleženi iskrenim i srdačnim prijateljstvom i dubokim porodičnim vezama. NJ.V. Кralj Кonstantin II bio je kum na venčanju NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Кatarine 1985. godine, a Njegovo Veličanstvo je i kršteni kum Prestolonaslednikovih sinova, NJ.К.V. Princa Naslednika Filipa i NJ.К.V. Princa Aleksandra. Takođe, kćerka pokojnog Кralja Grčke, NJ.К.V. Princeza Teodora, kumče je NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar je bio i u bliskim porodičnim vezama sa pokojnim NJ.V. Кraljem Кonstantinom II od Grčke, Кralj je bio Prestolonaslednikov ujak. NJ.V. Кralj Aleksandar od Grčke, deda po majci Prestolonaslednika Aleksandra, a čija je supruga bila Aspazija Manos, bio je rođeni brat NJ.V. grčkog Кralja Pavla, oca Кralja Кonstantina II.