Водеће диригентско име у српској музици(Соња Маринковић, Београд), маестро Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције Радио телевизије Србије. Ради и као редовни професор дириговања и шеф диригент Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности у Београду.

Водио је ансамбл Опере Народног позоришта у Београду као шеф-диригент и генерални музички директор.

Са ансамблом Краљевске опере у Стокхолму, у својству резиденцијалног диригента, маестро Бојан Суђић остварио је више од 150 оперских и балетских представа. Плодну сарадњу остварио је и са ансамблом Хелсиншке националне опере.

Био је гост-диригент преко 50 реномираних оркестара у свету, од Новосибирске и Хелсиншке филхармоније, до Порто Алегреа (Бразил), и Чилеанског симфонијског оркестра из Сантиага. Од 2010. године интензивно сарађује са ОФУНАМ оркестром из Мексико Ситија, са којим 2016. године диригује и свечани концерт поводом 80 година постојања овог ансамбла уз виолинисту Вадима Рјепина.

Сарађивао је са бројним прослављеним уметницима попут Пласида Доминга, Дениса Мацујева, Николаја Луганског, Мишела Берофа, Најџела Кенедија, Максима Венгерова…

„Он је природни таленат са изузетним стилом и са једном од најлепших техника коју сам икада видео” (Матс Лиљерос, Хелсинки).

Поделите овај чланак: