Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici(Sonja Marinković, Beograd), maestro Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor dirigovanja i šef dirigent Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Vodio je ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu kao šef-dirigent i generalni muzički direktor.

Sa ansamblom Kralјevske opere u Stokholmu, u svojstvu rezidencijalnog dirigenta, maestro Bojan Suđić ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere.

Bio je gost-dirigent preko 50 renomiranih orkestara u svetu, od Novosibirske i Helsinške filharmonije, do Porto Alegrea (Brazil), i Čileanskog simfonijskog orkestra iz Santiaga. Od 2010. godine intenzivno sarađuje sa OFUNAM orkestrom iz Meksiko Sitija, sa kojim 2016. godine diriguje i svečani koncert povodom 80 godina postojanja ovog ansambla uz violinistu Vadima Rjepina.

Sarađivao je sa brojnim proslavlјenim umetnicima poput Plasida Dominga, Denisa Macujeva, Nikolaja Luganskog, Mišela Berofa, Najdžela Kenedija, Maksima Vengerova…

„On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i sa jednom od najlepših tehnika koju sam ikada video” (Mats Lilјeros, Helsinki).

Podelite ovaj članak: