Александар П. Симић

Богољуб Шијаковић

Бојан Суђић

Душан Ковачевић

Дарко Спасић

Емир Кустурица

Зоран Живановић

Коста Чавошки

Матија Бећковић

Марко Бумбаширевић

Милан Париводић

Милосав Тешић

Никола Моравчевић

Предраг Марковић

Слободан Г. Марковић

Владан Вукосављевић

Владан Живуловић

Чедомир Антић

Преминули чланови Крунског савета

Проф. Иван Антић

Prof. dr Dušan Bataković

Проф. др Душан Батаковић

Проф. др Живојин Бумбаширевић

Светлана Велмар-Јанковић

Проф. др Слободан Витановић

Проф. др Драгомир Виторовић

Проф. др Мирослав Гашић

Милован Данојлић

Проф. др Алекс Драгнић

Степан Драгојловић

Ђорђе Ђуришић

Милорад Илић

Проф. др Драгољуб Кавран

Борислав Михајловић-Михиз

Проф. др Павле Николић

Проф. др Милорад Павић

Проф. др Предраг Палавестра

Борислав Пекић

Проф. др Слободан Перовић

Проф. Бранко Пешић

Проф. др Бранко Поповић

Миодраг-Мића Поповић

Милорад Савићевић

Младен Србиновић

Проф. др Ђорђе-Вид Томашевић

 

djordje-vid-tomasevic

Проф. др Ђорђе-Вид Томашевић (1927 – 2009.), антрополог, професор на Бафалском колеџу Универзитета у Њујорку и члан Крунског савета.

Био је један од наших најзначајнијих интелектуалаца у дијаспори, професор, преводилац, полиглота, песник, човјек изузетне ерудиције, хуманиста, педагог.

Његова дуготрајна универзитетска каријера почиње педесетих година 20. века на Универзитету у Чикагу. Од тада је на више америчких универзитета (Беркли, Kалифорнија, Вашингтон, Бафало) предавао физичку антропологију, хуману палеонтологију, теорије еволуције, социјалну и културну антропологију, компаративну и структуралну лингвистику, психолошку и психијатријску антропологију, као и компаративну религију, мит и магију, историју социјалне мисли, филозофску антропологију, социологију и друге сродне предмете.

Аутор је и коаутор више универзитетских уџбеника. Објавио је велики број чланака, есеја и критика у америчким, аустралијским, канадским, италијанским, југословенским и српским новинама и часописима. Kаријеру је завршио на Универзитету у Бафалу 1995, који му је због његових заслуга доделио почасно звање Емеритуса. Одељење за антропологију државног колеџа у Бафалу установило је чак и награду Колинс / Томашевић која носи назив по именима њихових двоје најзаслужнијих професора — Џун Kолинс, првој шефици катедре за антропологију, и Ђорђу Виду Томашевићу који је био други по реду професор антропологије на овој катедри.

Поред професороског рада, у опусу Ђорђа Вида Томашевића, значајно место заузимају преводи дела српских филозофа на енглески језик, као и његовог животно филозофско дело, монументална поема „Миленијада“, објављена неколико година пре ауторове смрти.

Професор Томашевић је преминуо 2009. године у Сан Франциску.