На дан када обележавамо стогодишњицу од венчања Краља Александра I и Краљице Марије, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина отворили су данас изложбу у Кући Краља Петра I на Опленцу, посвећену сећању на величанствен догађај који се догодио пре 100 година.

Изложбу је приредила Задужбина Краља Петра Првог, а отварању су присуствовали Њ.Е. госпођа Силвија Давидоиу, амбасадорка Румуније у Србији, г. Драгомир Ацовић, члан Крунског већа, чланови Удружења Краљевина Србија и други гости. Посетиоци су били у прилици да виде занимљиве експонате укључујући реплику венчанице Краљице Марије.

„Данас смо овде да се сетимо да постоје велике љубави. Једна таква вечна љубав је отпочела на данашњи дан пре 100 година, венчањем мојих деке и баке, Краља Александра I и Краљице Марије. Њихов брак је можда започео као државни пројекат, што је у том времену било прилично често за многе европске краљеве, али показаће се да је он је био много више од тога. Треба напоменути да је њихова брачна заједница донела много доброг за нашу земљу и регион. Њихов брак је постао један од најјачих мостова између две земље и симбол искреног пријатељства између народа Краљевине Југославије и Краљевине Румуније.

Mноги људи из тог времена говорили су да је то такође била и љубав на први поглед, од тренутка када су се моји баба и деда упознали. Љубав која је прерасла границе државног интереса. Љубав која је крунисана узајамним поштовањем, уважавањем и пажњом, и наравно, са њихова три сина. Та врста љубави је нешто што би требало да буде идеал свакој особи на свету, као што је и у то време била узор сваком краљевском пару. Драги бако и деко, част ми је што сам ваш унук.”, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Венчање Краља Александра I и Краљице Марије било је први велики догађај те врсте у Европи после Првог светског рата и изазвало је велико интересовање. Присуствовало му је више од 20.000 људи, као и многобројне званичне делегације из целог света. Церемонијал – мајстор је био легендарни српски писац Бранислав Нушић.

Румунска принцеза Марија, кћерка румунског Краља Фердинанда, била је једна од најлепших и најобразованијих принцеза Европе тог времена. Маријина бака по мајци била је сестра руског Цара Александра III, а њен деда по мајци био је други син британске Краљице Викторије.

Млада Краљица је после венчања са балкона Старог Двора окупљеном народу на српском језику рекла: „Ја вам од срца благодарим!“ То су биле прве речи које је изговорила људима чије ће опште дивљење и љубав ускоро заслужити.