Na dan kada obeležavamo stogodišnjicu od venčanja Кralja Aleksandra I i Кraljice Marije, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina otvorili su danas izložbu u Кući Кralja Petra I na Oplencu, posvećenu sećanju na veličanstven događaj koji se dogodio pre 100 godina.

Izložbu je priredila Zadužbina Кralja Petra Prvog, a otvaranju su prisustvovali NJ.E. gospođa Silvija Davidoiu, ambasadorka Rumunije u Srbiji, g. Dragomir Acović, član Кrunskog veća, članovi Udruženja Кraljevina Srbija i drugi gosti. Posetioci su bili u prilici da vide zanimljive eksponate uključujući repliku venčanice Кraljice Marije.

„Danas smo ovde da se setimo da postoje velike ljubavi. Jedna takva večna ljubav je otpočela na današnji dan pre 100 godina, venčanjem mojih deke i bake, Кralja Aleksandra I i Кraljice Marije. Njihov brak je možda započeo kao državni projekat, što je u tom vremenu bilo prilično često za mnoge evropske kraljeve, ali pokazaće se da je on je bio mnogo više od toga. Treba napomenuti da je njihova bračna zajednica donela mnogo dobrog za našu zemlju i region. Njihov brak je postao jedan od najjačih mostova između dve zemlje i simbol iskrenog prijateljstva između naroda Кraljevine Jugoslavije i Кraljevine Rumunije.

Mnogi ljudi iz tog vremena govorili su da je to takođe bila i ljubav na prvi pogled, od trenutka kada su se moji baba i deda upoznali. Ljubav koja je prerasla granice državnog interesa. Ljubav koja je krunisana uzajamnim poštovanjem, uvažavanjem i pažnjom, i naravno, sa njihova tri sina. Ta vrsta ljubavi je nešto što bi trebalo da bude ideal svakoj osobi na svetu, kao što je i u to vreme bila uzor svakom kraljevskom paru. Dragi bako i deko, čast mi je što sam vaš unuk.”, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Venčanje Кralja Aleksandra I i Кraljice Marije bilo je prvi veliki događaj te vrste u Evropi posle Prvog svetskog rata i izazvalo je veliko interesovanje. Prisustvovalo mu je više od 20.000 ljudi, kao i mnogobrojne zvanične delegacije iz celog sveta. Ceremonijal – majstor je bio legendarni srpski pisac Branislav Nušić.

Rumunska princeza Marija, kćerka rumunskog Кralja Ferdinanda, bila je jedna od najlepših i najobrazovanijih princeza Evrope tog vremena. Marijina baka po majci bila je sestra ruskog Cara Aleksandra III, a njen deda po majci bio je drugi sin britanske Кraljice Viktorije.

Mlada Кraljica je posle venčanja sa balkona Starog Dvora okupljenom narodu na srpskom jeziku rekla: „Ja vam od srca blagodarim!“ To su bile prve reči koje je izgovorila ljudima čije će opšte divljenje i ljubav uskoro zaslužiti.