Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина јуче, 10. јуна 2022. године, су у Љубљани подржали акцију прикупљања средстава за дечије болнице у Љубљани, Београду и Бања Луци и присуствовали свечаности поводом Дана српско-словеначког пријатељства.

Догађају су присуствовали и Њ.Е. амбасадор БиХ у Словенији, др Милорад Живковић, који је прочитао писмо Њ.Е. г-ђе Жељке Цвијановић, председнице Републике Српске, г. Александар Гаталица, први саветник амбасаде Србије у Словенији, као и г. Милорад Пуповац, политички представник српске мањине у Хрватској, који су се са Његовим Краљевским Височанством обратили присутнима, као и преставници Српске православне цркве и многобројни други уважени гости.

Раније током дана, Престолонаследник и Принцеза имали су састанак са г. Зораном Јанковићем, градоначелником Љубљане, на ком су разговарали о начинима да се кроз сарадњу обезбеди бољи живот грађана Словеније и Србије. Њихова Краљевска Височанства су такође посетила и православну цркву Светих Ћирила и Методија, задужбину Краљевске породице у престоници Словеније.

„Изградња мостова међу народима – то је важна дужност нашег друштва. И зато је овај Дан толико важан, јер слави пријатељске односе народа Словеније и Србије. Само заједништвом, узајамним разумевањем и сарадњом можемо постићи циљ високе вредности стварања бољег света за све људе.

Има много добрих примера којe увек треба да имамо на уму и да нас мотивишу. Одличан пример су везе између два велика композитора, Мокрањца и Јенка, које су истакнуте на изложби коју овде можемо да погледамо. То треба да нам буде узор, како да гледамо напред, ка будућности. А та будућност може и биће светла и сигурна само ако радимо заједно, чувамо и негујемо добре односе и доприносимо нашем региону и целом свету повезивањем и заједничким радом“, истакао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у свом говору. Он је такође захвалио организаторима што не заборављају потребе дечијих болница у Словенији, Србији и Републици Српској.

Обележавање Дана пријатељства ове године су по други пут организовали Српско културно друштво и Српска библиотека „Михајло Пупин“ из Љубљане, а у оквиру прославе је организована изложба „Заоставштина Стевана Мокрањца“, у сарадњи са Музејом града Београда, од 1. до 10. јуна. Директорка Музеја Јелена Медаковић данас је затворила изложбу у оквиру званичног програма. Централни мотив и персонификација пријатељских односа два народа је изузетан лични и професионални однос двојице композитора, Стевана Мокрањца и Даворина Јенка, словеначког аутора и композитора државне химне Србије. Коорганизатори догађаја су Словеначки пословни клуб и Национални савет слованчке националне мањине у Србији.

Дан српско-словеначког пријатељства први пут је обележен 12. јуна 2021. године под покровитељством Љубљане, Марибора, Крања, Копра, Новог места, Нове Горице и Велења.

Фотографије – Marko Delbello Ocepek