Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас отворили 12. Конференцију српске медицинске дијаспоре у Белом Двору. Овогодишња Конференција је комбинација конференције уживо и путем интернета и прати је преко 1000 лекара широм света, уз учешће еминентних предавача из Србије и иностранства.

Конференцију су свечано отворили Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина који су поздравили учеснике, као и све присутне на свечаном отварању, и захвалили им на великој помоћи и подршци овој традиционалној Конференцији. На почетку програма, учесници су уживали у извођењу музичких нумера деце из хора БеоБалет.

Циљ Конференције је унапређење сарадње наших лекара и стручњака из разних области медицинских наука из дијаспоре са установама и појединцима који представљају стубове квалитета здравствене заштите у Србији, као и умрежавање стручњака из области здравства у Републици Србији са српском академском заједницом у дијаспори.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је у свом говору захвалио свима који су допринели да се овогодишња Конференција организује и истакао да је помоћ и подршка болницама и лекарима традиција Краљевске породице Србије, коју он и Принцеза са поносом настављају.

На свечаном отварању обратили су се и проф. др Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља, проф. др Лазар Давидовић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду, др Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Београду, др Милан Динић, представник Лекарске коморе Србије, проф. др. Александар Љубић, члан Краљевског медицинског одбора, као и проф. др Душица Бабовић – Вуксановић са клинике Мејо. Због техничких потешкоћа, обраћање проф. др Весне Гаровић са клинике Мejо, иако планирано, на жалост није могло да буде реализовано.

„Искористила бих прилику да се захвалим свим лекарима широм света, из Србије као и из региона, на несебичној борби и великој храбрости. Сваког дана ризикујете своје животе да бисте спасили друге, да бисте спасили животе својих пацијената. Својим радом и посвећеношћу, толико пуно доприносите свету. Хвала вам у име свих нас!

Србија има успешну традицију у медицинским наукама, имамо веома добре и високо квалификоване лекаре. Улажемо велики напор да тако и остане, оним што радимо на овој конференцији. Остајемо упорни у томе да креирамо услове у којима се драгоцена научна сазнања из области медицине размењују између дијаспоре и Србије. Али још више од тога – ова конференција је посвећена и стварању пријатељстава.

Заједничким напором донећемо бољу будућност нашој земљи којој сте потребни ви и ваше знање, а наш народ вам се захваљује на жељи да помогнете“, рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина у свом поздравном говору.

Конференција српске медицинске дијаспоре одржава се под покровитељством Њихових Краљевских Височанства Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, у организацији Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Лекарске коморе Србије, Светске здравствене организације, Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института за онкологију и радиологију Србије, Хуманитарне организације Лајфлајн и Краљевског медицинског одбора. Овогодишња конференција организована је уз велику подршку компанија: Boehringer Ingelheim, Terragenx, Roche, Salveo, и Astra Zeneca.

Следећа Конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана од 15. до 17. јуна 2023. године.