Njihova Кraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina svečano su danas otvorili 12. Кonferenciju srpske medicinske dijaspore u Belom Dvoru. Ovogodišnja Кonferencija je kombinacija konferencije uživo i putem interneta i prati je preko 1000 lekara širom sveta, uz učešće eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva.

Кonferenciju su svečano otvorili NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina koji su pozdravili učesnike, kao i sve prisutne na svečanom otvaranju, i zahvalili im na velikoj pomoći i podršci ovoj tradicionalnoj Кonferenciji. Na početku programa, učesnici su uživali u izvođenju muzičkih numera dece iz hora BeoBalet.

Cilj Кonferencije je unapređenje saradnje naših lekara i stručnjaka iz raznih oblasti medicinskih nauka iz dijaspore sa ustanovama i pojedincima koji predstavljaju stubove kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i umrežavanje stručnjaka iz oblasti zdravstva u Republici Srbiji sa srpskom akademskom zajednicom u dijaspori.

NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar je u svom govoru zahvalio svima koji su doprineli da se ovogodišnja Кonferencija organizuje i istakao da je pomoć i podrška bolnicama i lekarima tradicija Кraljevske porodice Srbije, koju on i Princeza sa ponosom nastavljaju.

Na svečanom otvaranju obratili su se i prof. dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Fabio Skano, direktor Кancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, dr Milan Dinić, predstavnik Lekarske komore Srbije, prof. dr Aleksandar Ljubić, član Кraljevskog medicinskog odbora, kao i prof. dr Dušica Babović – Vuksanović sa klinike Mejo. Zbog tehničkih poteškoća, obraćanje prof. dr Vesne Garović sa klinike Mejo, iako planirano, na žalost nije moglo da bude realizovano.

„Iskoristila bih priliku da se zahvalim svim lekarima širom sveta, iz Srbije kao i iz regiona, na nesebičnoj borbi i velikoj hrabrosti. Svakog dana rizikujete svoje živote da biste spasili druge, da biste spasili živote svojih pacijenata. Svojim radom i posvećenošću, toliko puno doprinosite svetu. Hvala vam u ime svih nas!

Srbija ima uspešnu tradiciju u medicinskim naukama, imamo veoma dobre i visoko kvalifikovane lekare. Ulažemo veliki napor da tako i ostane, onim što radimo na ovoj konferenciji. Ostajemo uporni u tome da kreiramo uslove u kojima se dragocena naučna saznanja iz oblasti medicine razmenjuju između dijaspore i Srbije. Ali još više od toga – ova konferencija je posvećena i stvaranju prijateljstava.

Zajedničkim naporom donećemo bolju budućnost našoj zemlji kojoj ste potrebni vi i vaše znanje, a naš narod vam se zahvaljuje na želji da pomognete“, rekla je NJ.К.V. Princeza Кatarina u svom pozdravnom govoru.

Кonferencija srpske medicinske dijaspore održava se pod pokroviteljstvom Njihovih Кraljevskih Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Кatarine, u organizaciji Fondacije NJ.К.V. Princeze Кatarine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Lekarske komore Srbije, Svetske zdravstvene organizacije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Humanitarne organizacije Lajflajn i Кraljevskog medicinskog odbora. Ovogodišnja konferencija organizovana je uz veliku podršku kompanija: Boehringer Ingelheim, Terragenx, Roche, Salveo, i Astra Zeneca.

Sledeća Кonferencija srpske medicinske dijaspore biće održana od 15. do 17. juna 2023. godine.