Povodom dana primirija u Velikom ratu večeras je u Kraljevskom Dvoru otvorena izložba „Dinastija Karađorđević u Velikom ratu“ posvećena obeležavanju stote godišnjice početka Prvog svetskog rata. Domaćini svečanog otvaranja izložbe bili su njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, a među uglednim zvanicama bili su i prof. dr Oliver Antić, savetnik Predsednika Republike Srbije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički Arsenije, g-đa Beti Rumeliotis, sestra Princeze Katarine, kao i trideset ambasadora i mnogi predstavnici kulturnog i javnog života Srbije.

„Izložba „Dinastija Karađorđević u Velikom ratu“ otvara se na dan primirja, dan kada je Prvi svetski rat okončan. Gledajući danas u budućnost, oslonimo se svi na hrabrost i moralnu čvrstinu naših predaka iz tog vremena. Neka nam oni budu uzor i nadahnuće da našu državu učinimo stabilnom, demokratskom i naprednom“ – istakao je Prestolonaslednik Aleksandar u svom obraćanju uglednim zvanicama.

Gospodin Dragomir Acović, predsedavajući Savetodavnih tela Krune, istakao je: „Ovde u Kraljevskom Dvoru u Beogradu obeležavamo stogodišnjicu početka Velikog rata. Ovo je treća po redu izložba koju Fond Kraljevski Dvor i njegov direktor, mr Dušan Babac, pod okriljem i sa podrškom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra organizuje u vremenskom prostoru od samo dva meseca. Prva je bila posvećena jubileju krunisanja i miropomazanja Kralja Petra I, druga mučeničkoj smrti Kralja Aleksandra I, i ova treća, koju večeras predstavljamo, mestu i ulozi dinastije Karađorđevića u Velikom ratu. Gotovo svaki član dinastije Karađorđeve uzeo je lično učešće u tom ratu i svaki od potomaka Voždovih deo je moćnog ikonostasa našeg narodnog bića i naše istorijske svesti“.

Profesor Oliver Antić, savetnik Predsednika Republike naglasio je: „Po odluci predsednika Tomislava Nikolića  uspelo se ono što nikome u novijoj istoriji nije pošlo za rukom, a to je da se svi Karađorđevići nađu tamo gde im je mesto, u porodičnom mauzoleju crkve Sv. Đorđa na Oplencu. Tim činom sam Predsednik Republike je pokazao poštovanje koje ima prema Kraljevskoj porodici Karađorđević, i prema srpskoj tradiciji“.

Istaknuti srpski dramski umetnik Lazar Ristovski takođe se obratio prisutnima predstavivši projekat „Čarape Kralja Petra“, na čijoj realizaciji trenutno radi.

Samo mesec dana pre nego što je Austrougarska objavila rat Srbiji, zdravstveno stanje Nj.V. Kralja Petra I se pogoršalo, i on je preneo kraljevska ovlašćenja na svog sina, tada Prestolonaslednika Aleksandra. Pod njegovom vrhovnom komandom srpska vojska ostvarila je veličanstvene pobede na Ceru i Kolubari. Međutim, nakon ulaska Nemačke i Bugarske u rat, srpska vojska je predvođena Kraljem Petrom I i Prestolonaslednikom Aleksandrom, bila prinuđena na povlačenje, napuštanje zemlje i odlazak na Krf. Albanska golgota ostavila je velikog traga na zdravlje Kralja Petra I, ali on je ipak doživeo da dočeka konačnu pobedu i oslobođenje Srbije.

I okviru izložbe „Dinastija Karađorđević u Velikom ratu“ posetioci mogu videti zanimljivu kolekciju fotografija članova dinastije Karađorđević u Velikom ratu, portrete Njihovih Veličanstava Kralja Petra I i Kralja Aleksandra I kao i lične predmete vojnika srpske vojske koji su se borili za oslobođenje Srbije. Autor ove izložbe je g-din Dušan Babac, član Krunskog veća Prestolonaslednika Aleksandra.

Za sve građane koji su zainteresovani za posetu izložbe „Dinastija Karađorđević u Velikom ratu“ biće organizovani grupni obilasci svakog radnog dana od 11:00 časova uz obaveznu najavu kancelariji Prestolonaslednika Aleksandra bar dan pre posete na broj 011 306 4007 ili putem e-adrese kancelarija@dvor.rs

Obraćanje proslavljenog dramskog umetnika g-dina Lazara Ristovskog tokom svečanog otvaranja izložbe Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar ispred portreta svog dede, Nj.V. Kralja Aleksandra I i svog pradede Nj.V. Kralja Petra I S leva na desno: G-din Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta, g-din Predrag Marković, član Krunskog saveta, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i g-din Darko Spasić, član Krunskog saveta ispred portreta Nj.V. Kralja Aleksandra I Obraćanje Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra tokom svečanog otvaranja izložbe „Dinastija Karađorđević u Velikom ratu“