Њ.К.В. Принцеза Катарина је са великим задовољством дала интервју за магазин Глориа, у ком је одговaрaла на актуелна питања и још једном истакла своју посвећеност пружању помоћи народу Србије и Републике Српске, где јој љубав даје енергију да настави с радом, те да је истрајавање на овој животној мисији нешто што је њена обавеза и према нашем народу и према свим људима који скоро 3 деценије подржавају њен рад.

Текст, који је објављен у 998. броју магазина Глориа од 17. октобра 2022. године преносимо у целости. Најискреније се захваљујемо господину Борису Јакићу на реализацији интервјуа.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

Принцеза КАТАРИНА КАРАЂОРЂЕВИЋ открива зашто је драстично смршала и износи детаље са сахране краљице Елизабете II и сусрета са новим британским монархом, краљем Чарлсом III

НАПИСАО: БОРИС ЈАКИЋ

Иако су се многи забринули за њено здравље кад су видели фотографије са сахране краљице Елизабете II, принцеза Катарина Карађорђевић (78) објашњава да нема разлога за бригу. Драстично мршавија него што смо навикли, наставља хуманитарне активности, свесна да је осмех људи којима помаже највећа сатисфакција.

Последњих недеља сте видно мршавији, шта је разлог томе?

– Пре свега желим да вам се захвалим на овој прилици да говорим за ваш магазин, то је увек велико задовољство. Заправо, губитак килограма се није десио недавно већ у последње две године. Била сам под великим притиском, толико тога се дешавало. Знате, нисам од камена, погађају ме стресне ситуације, и ја сам ипак само човек. Али настављам са својим радом, јер знам колико је битан.

Сваки живот је путовање, постоје и увек ће постојати изазовне препреке на том путу, оне долазе и одлазе, али без обзира на све, ми настављамо, јер увек има људи којима је потребна наша помоћ.

Има ли разлога за бригу?

– Не, нема, а свакако вам хвала на исказаној бризи. Желела бих да се захвалим свим људима који су мислили на мене. Осећам се добро и настављам са својом мисијом, то је нешто што дугујем народу Србије и Републике Српске, али и свим дивним људима који су толико година великодушно и свим срцем подржавали напоре мог супруга и мене да помогнемо нашој земљи. Пружање помоћи људима је разлог зашто смо дошли да живимо овде.

Имате ли енергију да наставите хуманитарне активности којима сте посвећени?

– Када нешто радите из љубави, енергија сама долази, а надам се да ће и други следити мој пример и пружати помоћ онима којима је потребна. У Србију смо дошли да бисмо давали другима, не да бисмо узели.

Толико је људи којима је потребна наша помоћ, не можемо да се зауставимо. Ово је животна мисија, која може бити тешка и напорна, али када видите искрен осмех на лицу особе којој сте помогли, верујте, нема веће награде у животу. Моји родитељи су ме инспирисали за ово животно путовање. Они су били велики грчки хуманитарци и филантропи. Научили су ме у раној младости да нема веће радости у животу од давања другима.

Још већу инспирацију сам добила кад сам се удала за мог супруга, престолонаследника Александра. Познанство са њим је био одговор на моје молитве. Велика љубав коју гаји према свом народу подстакла ме је да хуманитарне активности усмерим на људе којима се он диви и које поштује. То је народ у који сам се и сама одмах заљубила.

Знам да моја жеља да помогнем свима не би била могућа без наших драгих пријатеља, донатора великих срца који више од 25 година подржавају нашу отаџбину и велико залагање Хуманитарне организације Лајфлајн, чији сам, с великим поносом покоровитељ.

Који су најснажнији утисци које сте понели из Лондона са сахране краљице Елизабете II?

– Пре свега колико су је дубоко, снажно и истински волели не само њена породица и људи који су је лично познавали него и цела нација. Цела церемонија је била веома свечана, све је урађено тако да је овој изузетној жени на прикладан начин одата велика почаст, управо онаква какву је она заслужила. Такође, поред дубоке туге, свуда сте могли осетити наду и чврсту одлучност да њено наслеђе мора да живи.

Како памтите краљицу Елиизабету II?

 – Сећам је се као веома мудре, снажне жене, која је била прави узор за све. Такође, увек ћу дубоко ценити и брижно чувати сећање на наше сусрете и како нас је увек с великим поштовањем и љубављу примала у Бакигемској палати и замку Виндзор.

Морам да поменем колико је увек била брижна према мом супругу. Уосталом, она му је била кума, а њен отац, краљ Џорџ VI, кум када су га крстили у Вестминстерској опатији на церемонији коју су вршили патријарх Гавриио и Свети владика Николај Велимировић. Зна се шта за нас Србе значи кумство. По рођењу сам Гркиња, али сам срцем поносна Српкиња, и дубоко и једнако волим обе домовине.

Заувек ћу памтити када је краљица Елизабета II дошла на 50. рођендан мог супруга. Наиме, 1995. године организовала сам прославу за њега у хотелу Клериџис у Лондону, у коме је рођен 1945. Сећам се како су краљица и мој супруг плесали и како га је она питала која му је рођенђанска жеља: “Да за 60. родендан будем код куће, са својим народом у својој земљи”, одговорио је Александар.

Да ли сте се срели с новим британским монархом, краљем Чарлсом III?

 – Јесмо. Дан пре сахране њихова величанства краљ Чарлс III и краљица супруга Камила приредили су пријем у Бакингемској палати за шефове држава и чланове краљевских породица. Мој супруг и ја смо том приликом разговарали са краљем и краљицом, као и са свим осталим члановима британске краљевске породице, укључујући принца и принцезу од Велса, Вилијама и Кетрин. Губитак родитеља никада није лак, а можете замислити како је краљу Чарлсу III, који нема много времена за туговање јер је, као што сте видели, одмах морао да преузме краљевску дужност. Мој супруг Александар и краљ Чарлс III имају веома јаку везу и истинско пријатељство. Они су школски другови, заједно су похађали школу Гордонстоун у Мореју у Шкотској.