ОПЛЕНАЦ – РИЗНИЦА УСПОМЕНА

ПРИНЦ АЛЕКСАНДАР И ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА КАРАЂОРЂЕВИЋ ОБИШЛИ СУ ВЕЧНУ КУЋУ ПРИНЧЕВОГ ОЦА, КРАЉА ПЕТРА, И ОТКРИЛИ ДА НИ ТОКОМ ИЗОЛАЦИЈЕ НА ДВОРУ НИСУ ПРЕКИДАЛИ ХУМАНИТАРНЕ МИСИЈЕ

Шестог септембра, на дан када је пре 97 година рођен његов отац, краљ Петар II, принц Александар Карађорђевић је, у пратњи принцезе Катарине, посетио очев гроб у породичном маузолеју цркве Свети Ђорђе на Опленцу. То је, уједно, био њихов први излазак у јавност од почетка пандемије вирус корона у Србији. У ексклузивном разговору за Hello! открили су како су провели претходне месеце, причали су нам и о плановима, а пре свега о томе како негују сећање на краља Петра II, чији су долазак на свет те 1923. године огласили топови. Првог сина краља Александра и краљице Марије крстио је патријарх Димитрије, а кум му је био британски краљ Џорџ V, каже престолонаследник, који нам је испричао и једну мало познату породичну анегдоту.

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Краљ Александар I имао је важан састанак у канцеларији на двору, а мој отац дошао је да га позове на ручак. Како се састанак ближио крају, рекао му је да га сачека. Неколико минута стрпљиво је седео поред њега, а онда је, као свако радознало дете, почео да разгледа около. Видео је дугме на столу и решио да га испроба. Отворила су се тајна врата и показала пролаз. Краљ, мој деда, веома се наљутио, али му је убрзо опростио несташлук. Отац је често причао о њему, двору и Србији, увек са много туге и носталгије.

Отац ми је говорио: „Сине, не остављај ме у страној земљи, води ме кући, чак и мртвог“. Срећан сам што му је испуњена последња жеља.

На питање шта би младе генерације требало да знају о краљу Петру II, његов једини син из брака са принцезом Александром од Грчке и Данске поручује:

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Сви би требало да знају да је постао краљ са 11 година, као и да никада није абдицирао. Када му је било 17 година, услед немачке инвазије морао је да напусти отаџбину и остатак живота проведе у изгнанству. Током Другог светског рата сретао се са лидерима савезничких земаља како би се борио за свој народ и прикупљао помоћ. Због политичких игара после рата није могао да се врати у своју земљу, за којом је чезнуо. Често ми је говорио: „Сине, не остављај ме у страној земљи, води ме кући, чак и мртвог“. Срећан сам што му је испуњена последња жеља, па од 2013. у миру почива на Опленцу са осталим члановима породице.

Краљ Петар II вратио се у домовину после 72 године. Његови посмртни остаци пренети су 2013. у крипту цркве Свети Ђорђе, где почивају сви чланови династије.

Иако су се од почетка пандемије придржавали савета надлежних, проводећи време у самоизолацији на двору, нису правили предах у хуманитарним активностима по којима је Фондацијапринцезе Катарине одавно позната.

ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА: Даноноћно смо се трудили да помогнемо колико год смо могли у овим немирним временима. Нашим херојима, лекарима и другим здравственим радницима, била је потребна помоћ у борби против короне. Моја фондација одмах је одговорила на њихове захтеве и организовала прикупљење и испоруку донација вредних више од 700.000 евра. Они су ризиковали живот да би спасили наше, тако да морамо бити ту за њих – поручује принцеза.

Конференције које Фондација организује за обуку хиљаде медицинских професионалаца силом прилика одложене су за следећу годину.

ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА: У времену као што је ово сви би требало да се молимо Богу да наши ближњи и ми останемо здрави. Због тога апелујем на људе да наставе да буду пажљиви, јер кад водимо рачуна о себи и другима, свет постаје боље место.

„Нашим херојима, лекарима и другим здравственим радницима, била је потребна подршка у борби против вируса. Трудили смо се да помогнемо колико год смо могли у ово немирно време“

Иако су бројне планиране посете одложене, принчевски пар редовно одржава контакте са другим краљевским породицама и пријатељима широм света.

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Време је тешко, али знам да ће и то једном проћи, и да морамо, како данас тако и сутра, да будемо уједињени у превазилажењу свега што нас чека. Сви морамо напорно да радимо на економском опоравку земље. Надам се да ћемо ускоро имати на располагању бесплатну вакцину и еfiкасније лекове против вируса. Супруга и ја верујемо да ће бољи дани ускоро доћи за све наше грађане – закључује принц Александар.

„Апелујемо на људе да наставе да буду пажљиви, јер кад водимо рачуна о себи и другима, свет постаје боље место“, поручује принчевски пар, који је 6. септембра, на дан када је рођен Петар II, посетио маузолеј на Опленцу.

ТЕКСТ: ЕВА ЧУБРОВИЋ

ФОТО: ЛУКА ШАРАЦ