OPLENAC – RIZNICA USPOMENA

PRINC ALEKSANDAR I PRINCEZA KATARINA KARAĐORĐEVIĆ OBIŠLI SU VEČNU KUĆU PRINČEVOG OCA, KRALJA PETRA, I OTKRILI DA NI TOKOM IZOLACIJE NA DVORU NISU PREKIDALI HUMANITARNE MISIJE

Šestog septembra, na dan kada je pre 97 godina rođen njegov otac, kralj Petar II, princ Aleksandar Karađorđević je, u pratnji princeze Katarine, posetio očev grob u porodičnom mauzoleju crkve Sveti Đorđe na Oplencu. To je, ujedno, bio njihov prvi izlazak u javnost od početka pandemije virus korona u Srbiji. U ekskluzivnom razgovoru za Hello! otkrili su kako su proveli prethodne mesece, pričali su nam i o planovima, a pre svega o tome kako neguju sećanje na kralja Petra II, čiji su dolazak na svet te 1923. godine oglasili topovi. Prvog sina kralja Aleksandra i kraljice Marije krstio je patrijarh Dimitrije, a kum mu je bio britanski kralj Džordž V, kaže prestolonaslednik, koji nam je ispričao i jednu malo poznatu porodičnu anegdotu.

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR: Kralj Aleksandar I imao je važan sastanak u kancelariji na dvoru, a moj otac došao je da ga pozove na ručak. Kako se sastanak bližio kraju, rekao mu je da ga sačeka. Nekoliko minuta strpljivo je sedeo pored njega, a onda je, kao svako radoznalo dete, počeo da razgleda okolo. Video je dugme na stolu i rešio da ga isproba. Otvorila su se tajna vrata i pokazala prolaz. Kralj, moj deda, veoma se naljutio, ali mu je ubrzo oprostio nestašluk. Otac je često pričao o njemu, dvoru i Srbiji, uvek sa mnogo tuge i nostalgije.

Otac mi je govorio: „Sine, ne ostavljaj me u stranoj zemlji, vodi me kući, čak i mrtvog“. Srećan sam što mu je ispunjena poslednja želja.

Na pitanje šta bi mlade generacije trebalo da znaju o kralju Petru II, njegov jedini sin iz braka sa princezom Aleksandrom od Grčke i Danske poručuje:

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR: Svi bi trebalo da znaju da je postao kralj sa 11 godina, kao i da nikada nije abdicirao. Kada mu je bilo 17 godina, usled nemačke invazije morao je da napusti otadžbinu i ostatak života provede u izgnanstvu. Tokom Drugog svetskog rata sretao se sa liderima savezničkih zemalja kako bi se borio za svoj narod i prikupljao pomoć. Zbog političkih igara posle rata nije mogao da se vrati u svoju zemlju, za kojom je čeznuo. Često mi je govorio: „Sine, ne ostavljaj me u stranoj zemlji, vodi me kući, čak i mrtvog“. Srećan sam što mu je ispunjena poslednja želja, pa od 2013. u miru počiva na Oplencu sa ostalim članovima porodice.

Kralj Petar II vratio se u domovinu posle 72 godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su 2013. u kriptu crkve Sveti Đorđe, gde počivaju svi članovi dinastije.

Iako su se od početka pandemije pridržavali saveta nadležnih, provodeći vreme u samoizolaciji na dvoru, nisu pravili predah u humanitarnim aktivnostima po kojima je Fondacijaprinceze Katarine odavno poznata.

PRINCEZA KATARINA: Danonoćno smo se trudili da pomognemo koliko god smo mogli u ovim nemirnim vremenima. Našim herojima, lekarima i drugim zdravstvenim radnicima, bila je potrebna pomoć u borbi protiv korone. Moja fondacija odmah je odgovorila na njihove zahteve i organizovala prikupljenje i isporuku donacija vrednih više od 700.000 evra. Oni su rizikovali život da bi spasili naše, tako da moramo biti tu za njih – poručuje princeza.

Konferencije koje Fondacija organizuje za obuku hiljade medicinskih profesionalaca silom prilika odložene su za sledeću godinu.

PRINCEZA KATARINA: U vremenu kao što je ovo svi bi trebalo da se molimo Bogu da naši bližnji i mi ostanemo zdravi. Zbog toga apelujem na ljude da nastave da budu pažljivi, jer kad vodimo računa o sebi i drugima, svet postaje bolje mesto.

„Našim herojima, lekarima i drugim zdravstvenim radnicima, bila je potrebna podrška u borbi protiv virusa. Trudili smo se da pomognemo koliko god smo mogli u ovo nemirno vreme“

Iako su brojne planirane posete odložene, prinčevski par redovno održava kontakte sa drugim kraljevskim porodicama i prijateljima širom sveta.

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR: Vreme je teško, ali znam da će i to jednom proći, i da moramo, kako danas tako i sutra, da budemo ujedinjeni u prevazilaženju svega što nas čeka. Svi moramo naporno da radimo na ekonomskom oporavku zemlje. Nadam se da ćemo uskoro imati na raspolaganju besplatnu vakcinu i efikasnije lekove protiv virusa. Supruga i ja verujemo da će bolji dani uskoro doći za sve naše građane – zaključuje princ Aleksandar.

„Apelujemo na ljude da nastave da budu pažljivi, jer kad vodimo računa o sebi i drugima, svet postaje bolje mesto“, poručuje prinčevski par, koji je 6. septembra, na dan kada je rođen Petar II, posetio mauzolej na Oplencu.

TEKST: EVA ČUBROVIĆ

FOTO: LUKA ŠARAC