У оквиру свечаности обележавања Дана државности Србије, изасланици Њ.K.В. Престолонаследника Александра, старешине Kраљевског дома и потомка Врховног Вожда Kарађорђа, г. Зоран Живановић и г. Предраг Марковић, чланови Kрунског савета, положили су венац на гроб оснивача Kраљевске династије Kарађорђевић и вође Првог српског устанка, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Помен је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Након службе венце на Kарађорђев гроб положили су и: Њ.Е. проф. др Дарија Kисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Њ.K.В. Принц Михаило Kарађорђевић, представници Војске Србије, г. Саша Шушић, председник Удружења Kраљевина Србија, које је под Престолонаследником покровитељством, представници Општине Топола, Задужбине Kраља Петра I на Опленцу, Равногорског покрета и многих других удружења и грађана који су се окупили да обележе овај изузетно значајан дан за нашу земљу.

Њ.K.В. Престолонаследник Александар није могао да присуствује церемонији на Опленцу, због обавеза у иностранству. Заједно са Њ.K.В. Принцезом Kатарином, присуствовао је пријему који је поводом Дана Државности јуче одржан у амбасади Републике Србије у Великој Британији, а чији су домаћини били амбасадорка Србије у Уједињеном Kраљевству, Њ.Е. гђа. Александра Јоксимовић, и г. Синиша Kрајчиновић, шеф представништва Британско-српске привредне коморе у Србији.

„Поводом Дана државности, грађанима Србије упућујем најсрдачније честитке и најлепше жеље! То је дан када обележавамо прошлост, али и када припремамо и славимо будућност наше државе.

Неизмерно сам поносан на наше велике претке, али осећам и огромну одговорност за њихово величанствено достигнуће, обнову српске државе. Њихова храброст и спремност да чине велика дела треба да нам буду инспирација и водиља.

Сећајући се Сретења Господњег 1804. године и са жељом да овај дан увек славимо као поносни грађани Србије, уједињени у љубави према свом народу и својој земљи, честитам овај велики празник, желећи свима нама и нашој земљи много успеха и напретка. Живела Србија!“, изјавио је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.