U okviru svečanosti obeležavanja Dana državnosti Srbije, izaslanici Nј.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, starešine Kraljevskog doma i potomka Vrhovnog Vožda Karađorđa, g. Zoran Živanović i g. Predrag Marković, članovi Krunskog saveta, položili su venac na grob osnivača Kraljevske dinastije Karađorđević i vođe Prvog srpskog ustanka, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Pomen je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. Nakon službe vence na Karađorđev grob položili su i: Nj.E. prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Nj.K.V. Princ Mihailo Karađorđević, predstavnici Vojske Srbije, g. Saša Šušić, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, koje je pod Prestolonaslednikom pokroviteljstvom, predstavnici Opštine Topola, Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu, Ravnogorskog pokreta i mnogih drugih udruženja i građana koji su se okupili da obeleže ovaj izuzetno značajan dan za našu zemlju.

Nj.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar nije mogao da prisustvuje ceremoniji na Oplencu, zbog obaveza u inostranstvu. Zajedno sa Nj.К.V. Princezom Кatarinom, prisustvovao je prijemu koji je povodom Dana Državnosti juče održan u ambasadi Republike Srbije u Velikoj Britaniji, a čiji su domaćini bili ambasadorka Srbije u Ujedinjenom Кraljevstvu, NJ.E. gđa. Aleksandra Joksimović, i g. Siniša Кrajčinović, šef predstavništva Britansko-srpske privredne komore u Srbiji.

 

„Povodom Dana državnosti, građanima Srbije upućujem najsrdačnije čestitke i najlepše želje! To je dan kada obeležavamo prošlost, ali i kada pripremamo i slavimo budućnost naše države.

Neizmerno sam ponosan na naše velike pretke, ali osećam i ogromnu odgovornost za njihovo veličanstveno dostignuće, obnovu srpske države. Njihova hrabrost i spremnost da čine velika dela treba da nam budu inspiracija i vodilja.

Sećajući se Sretenja Gospodnjeg 1804. godine i sa željom da ovaj dan uvek slavimo kao ponosni građani Srbije, ujedinjeni u ljubavi prema svom narodu i svojoj zemlji, čestitam ovaj veliki praznik, želeći svima nama i našoj zemlji mnogo uspeha i napretka. Živela Srbija!“, izjavio je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.