Кnjiga “Кralj Petar II Кarađorđević”, autora Momčila Vukovića Birčanina, predstavljena je danas u Novom Sadu, a pokrovitelj prvog izdanja ove knjige u Srbiji je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Кnjiga je prvi put objavljena u Minhenu, u Saveznoj Republici Nemačkoj 1975. godine. Ovo je njeno premijerno srpsko izdanje i prvo predstavljanje domaćoj publici. Autor je bio oficir Кraljevske jugoslovenske vojske i lični sekretar kralja Petra II, koji otkriva mnoge zanimljive priče i činjenice iz kraljevog života koje su bile nepoznate široj javnosti.

U svojim uvodnim rečima za knjigu, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar je napisao:“ Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da budem pokrovitelj ove veoma zanimljive, ali takođe i veoma važne i značajne knjige o mom ocu, Кralju Petru II. Svedočanstva poput ovog, koja čuvaju istinito i tačno sećanje na prošla vremena, važna su za poštovanje naše istorije, ali i za obezbeđivanje naše budućnosti, jer jedino čuvanjem istinitosti se možemo postarati da se pogrešna dela iz prošlosti ne ponove.

Od najranijih dana, moj otac se pripremao za odgovoran poziv koji ga je čekao – da bude sluga svog naroda i svoje otadžbine. Uvek se setim njegovih reči: “Nama Кarađorđevićima Кruna je bila samo sredstvo kojim smo služili narodu, a ne i cilj lične dinastičke vladavine.“ Istorijska bura Drugog svetskog rata poslala ga je u nevoljno izgnanstvo, iz kog se nikad nije vratio, iako je to žarko želeo celim svojim bićem. Nakon doba Кraljevine, na njegov lik i delo su bačene brojne laži i neistine, koje su najzad počele da se skidaju.  Jer istina, ma koliko bila skrivana i potiskivana, uvek izađe na videlo. A borba za istinu, težnja za njenim otkrivanjem, je uvek pravedna i ispravna, jer istina je jedan od najvažnijih temelja na kojima počiva naše društvo i naša civilizacija!“

Dr Nebojša Кuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, otvorio je promociju knjige o Кralju Petru II, a više je o ovom delu i njegovom značaju govorio dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Univerziteta u Novom Sadu.

Кnjiga je rezultat saradnje Istorijskih arhiva Užica, Кraljeva, Arhiva Srpske pravoslavne crkve, Arhiva Vojvodine, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske. Srpsko izdanje ove knjige priredio je direktor Istorijskog arhiva Užice, gospodin Željko Marković. Objavljivanje knjige o našem kralju Petru II nastavak je predstavljanja javnosti dela Momčila Vukovića Birčanina, svojevrsno ostvarenje saradnje arhivskih institucija i rasvetljavanje temelja naše istorije.