NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina juče, 10. juna 2022. godine, su u Ljubljani podržali akciju prikupljanja sredstava za dečije bolnice u Ljubljani, Beogradu i Banja Luci i prisustvovali svečanosti povodom Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva.

Događaju su prisustvovali i NJ.E. ambasador BiH u Sloveniji, dr Milorad Živković, koji je pročitao pismo NJ.E. g-đe Željke Cvijanović, predsednice Republike Srpske, g. Aleksandar Gatalica, prvi savetnik ambasade Srbije u Sloveniji,  kao i g. Milorad Pupovac, politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, koji su se sa Njеgovim Кraljevskim Visočanstvom obratili prisutnima, kao i prestavnici Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojni drugi uvaženi gosti.

„Izgradnja mostova među narodima – to je važna dužnost našeg društva. I zato je ovaj Dan toliko važan, jer slavi prijateljske odnose naroda Slovenije i Srbije. Samo zajedništvom, uzajamnim razumevanjem i saradnjom možemo postići cilj visoke vrednosti stvaranja boljeg sveta za sve ljude.

Ima mnogo dobrih primera koje uvek treba da imamo na umu i da nas motivišu. Odličan primer su veze između dva velika kompozitora, Mokranjca i Jenka, koje su istaknute na izložbi koju ovde možemo da pogledamo. To treba da nam bude uzor, kako da gledamo napred, ka budućnosti. A ta budućnost može i biće svetla i sigurna samo ako radimo zajedno, čuvamo i negujemo dobre odnose i doprinosimo našem regionu i celom svetu povezivanjem i zajedničkim radom“, istakao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar u svom govoru. On je takođe zahvalio organizatorima što ne zaboravljaju potrebe dečijih bolnica u Sloveniji, Srbiji i Republici Srpskoj.

Obeležavanje Dana prijateljstva ove godine su po drugi put organizovali Srpsko kulturno društvo i Srpska biblioteka „Mihajlo Pupin“ iz Ljubljane, a u okviru proslave je organizovana izložba „Zaostavština Stevana Mokranjca“, u saradnji sa Muzejom grada Beograda, od 1. do 10. juna. Direktorka Muzeja Jelena Medaković danas je zatvorila izložbu u okviru zvaničnog programa. Centralni motiv i personifikacija prijateljskih odnosa dva naroda je izuzetan lični i profesionalni odnos dvojice kompozitora, Stevana Mokranjca i Davorina Jenka, slovenačkog autora i kompozitora državne himne Srbije. Koorganizatori događaja su Slovenački poslovni klub i Nacionalni savet slovančke nacionalne manjine u Srbiji.

Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva prvi put je obeležen 12. juna 2021. godine pod pokroviteljstvom Ljubljane, Maribora, Кranja, Кopra, Novog mesta, Nove Gorice i Velenja.

Fotografije – Marko Delbello Ocepek