На Дан ослобођења Инђије у Првом светском рату, свечано је откривен споменик Њ.В. Краљице Марије у парку који носи име вољене краљице. Г. Предраг Марковић, члан Крунског савета, присуствовао је догађају као изасланик Њ.К.В. Престолонаследника Александра и прочитао писмо Његовог Височанства.

„Изузетно сам срећан и поносан што се данас открива споменик мојој баки, Њ.В. Краљици Марији, на Митровдан и Дан ослобођења Инђије у Првом светком рату. Моја бака, Њ.В. Краљица Марија, била је највољенија српска Краљица. Била је узор предане и брижне супруге и мајке, као и велика добротворка, која је оставила иза себе многе задужбине, које и данас служе на корист наше отаџбине и нашег народа.

Такође, била је врло активна у Црвеном крсту, током најтежих времена Другог светског рата. Сећам се како су ми људи прилазили у време када сам невољно живео далеко од наше отаџбине, причали ми како су били ратни заробљеници током рата и колику снагу им је давало када приме пакет помоћи потписан са „Марија К. Ђорђевић“. Они су врло добро знали од кога ова помоћ долази. Моја супруга, Њ.К.В. Принцеза Катарина, с поносом је наставила дивну традицију хуманитарног рада Краљевске породице, коју је започела Краљица Марија.

Поштовањем предака и славне традиције, чувамо свој идентитет и културу, а то су темељи просперитетне и сигурне будућности. На нама је да младим генерацијама пренесмо значај великих дела наших предака који свима треба да нам буду узор“, навео је Престолонаследник Александар у свом писму.

Господин Владимир Гак, председник општине Инђија, у свом позиву Њ.К.В. Престолонаследнику Александру је написао: „Општина Инђија је веома посвећена чувању сећања на догађаје и српске историјске личности који су својим делима показале велику љубав према отаџбини. Краљица Марија Карађорђевић је одавно заслужила да јој се ода почаст за све што је учинила за српски народ. Откривањем споменика уписаћемо нову страницу историје општине Инђија и оставити вечни траг о постојању жене, мајке и српске краљице која је волела свој народ и своју земљу.“

Ова скулптура је прва статуа краљице Марије у Србији, а резултат је вредног и преданог рада Одбора за подизање споменика Краљици Марији, који је покренуо ову иницијативу и успешно је завршио. Овај споменик је поклон народа граду и успомена на вољену краљицу.