Помен невиним жртвама комунистичког режима у Београду одржан је данас испред Kраљеве чесме у Лисичијем потоку, уз благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија. Kао изасланик Њ.K.В. Престолонаследника Александра, овом догађају је присуствовао г. Предраг Марковић, члан Kрунског савета.

Kомеморацији су присуствовали и г. Горан Весић, заменик градоначелника Београда, г. Андрија Младеновић, помоћник градоначелника Београда, представници Војске Србије, изасланици Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, чланови Удружења „У име народа – за слободну Србију” и „Удружења Kраљевина Србија“, које је под покровитељством Њ.K.В. Престолонаследника Александра, као и многи Београђани.

„Прошло је 77 година од, рећи ћу директно, без икаквог оклевања, свирепог убиства недужних цивила, грађана Београда. Ова убиства, која су почела након 20. октобра 1944. године, извршила су нове, револуционарне снаге, које су преузеле власт у Југославији после Другог светског рата.

Заслепљени мржњом према свакоме ко није мислио исто као они, комунисти су извршили овај страшни злочин, убијајући људе чија је једина „кривица“ била та што су били отвореног ума, што су желели да живе у слободној, уређеној држави и нису желели да се повинују новом, недемократском облику власти, који је наметнут нашој земљи. Проглашени су кривима без суђења, чак и без могућности да се бране. Али, могли бисмо се запитати, да је и било суђења, да ли би исход био другачији? Јер, добро је познато како су се завршили судски процеси које су комунисти водили против оних који су били одани вредностима демократије и слободе.

Зато данас, испред чесме посвећене мом деди, Њ.В. Краљу Александру I, где леже земни остаци неколико хиљада мученика, сви треба да се сетимо њихове жртве и да за њих упутимо наше молитве нашем Господу и Спаситељу. И такође, да пошаљемо снажну поруку, да ови злочини нису и никада неће бити заборављени. Уз то, морамо да учинимо све да сећање на ово лудило остане заувек живо и да се овакви злочини никада не понове.

Због тога сам веома захвалан др Срђану Цветковићу, члановима удружења „У име народа – за слободну Србију“ и „Удружења Краљевина Србија“, као и свима који су толико учинили за ове невине људе, који овде леже, да они не буду заборављени и да место њиховог вечног починка постане достојно и примерено, као место туговања и сећања. Снажно подржавам вашу иницијативу да ово место постане прави спомен парк и све ваше напоре да истина победи“, поручио је Пртестолонаследник Александар.

Лисичији поток је највеће стратиште у Београду после Другог светског рата. Београд и Србија за сада немају ни једно обележје којим се негује сећање на невине жртве комунистичког режима. Данас готово сви признају да је било невиних жртава, а судови су рехабилитовали око 5.000 људи на захтев њихових потомака, међу којима и многе чији су очеви убијени тик уз Kраљеву чесму. Државна комисија за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, на основу непотпуне документације ОЗНЕ (комунистичке тајне полиције), навела је имена преко 3.500 убијених Београђана. Процењује се да је број убијених у Београду готово двоструко већи. Пројекат обухвата реновирање и рестаурацију порушене Kраљеве чесме (из 1936. године) и парка са цвећем и зеленилом и клупама из времена пре Другог светског рата. Истовремено, идеја је да се у Лисичијем потоку (али и у другим местима у Србији) подигне споменик посвећен свим невино стрељаним без суђења од стране комунистичког режима у јесен 1944. године.