Уочи стогодишњице од смрти Краља Петра I Карађорђевића, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су Кикинду, где је на централном градском тргу откривен споменик у част овог великог српског владара.

Свечаности поводом откривања споменика Краљу Петру I присуствовали су и градоначелник Кикинде Никола Лукач и представници Града, чланови Градског одбора Кикинда – Удружења Краљевина Србија и многобројни грађани.

У свом обраћању присутнима, Њ.К.В. Престолонаследник Александар рекао је, поред осталог: „велика ми је част и задовољство што сам данас овде са вама, на откривању споменика мом прадеди, Његовом Величанству Краљу Петру I. Посвећеност и оданост које је показао према својој земљи и народу, допринеле су да заслужно понесе надимак „чика Пера“ и буде један највише вољених  владара Србије икад.“

Престолонаследник се захвалио градоначелнику и представницима Града Кикинде на организованој свечаности и гостопримству, посебно Градском одбору Кикинда – Удружења Краљевина Србија, који су, из сопствених средстава и захваљујући донаторима, финансирали изградњу споменика, у вредности од чак милион динара. Споменик је дело познате српске скулпторке Дринке Радовановић.

„Дубоко сам захвалан свима вама који доприносите да сећање на мог великог претка настави да живи и међу новим генерацијама Србије“ – додао је Престолонаследник.

Посету Кикинди поводом откривања споменика Краљу Петру I, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина употпунили су обиласком Народног музеја и Цркве Светог Николе, уз обилазак града фијакером и пријемом за донаторе.

Краљ Петар I Карађорђевић рођен је 11. јула 1844. године у Београду. Био је  последњи краљ Србије (1903-1918) и први краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1918-1921). Због заслуга у Балканским ратовима и Првом светском рату, Народна скупштина Краљевине Србије једногласно је усвојила резолуцију да се титули Краља Петра I дода надимак „Ослободилац“. Умро је 16. августа 1921. у Београду, а сахрањен је у својој задужбини на Опленцу.