Uoči stogodišnjice od smrti Kralja Petra I Karađorđevića, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina posetili su Kikindu, gde je na centralnom gradskom trgu otkriven spomenik u čast ovog velikog srpskog vladara.

Svečanosti povodom otkrivanja spomenika Kralju Petru I prisustvovali su i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i predstavnici Grada, članovi Gradskog odbora Kikinda – Udruženja Kraljevina Srbija i mnogobrojni građani.

U svom obraćanju prisutnima, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar rekao je, pored ostalog: „velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama, na otkrivanju spomenika mom pradedi, Njegovom Veličanstvu Kralju Petru I. Posvećenost i odanost koje je pokazao prema svojoj zemlji i narodu, doprinele su da zaslužno ponese nadimak „čika Pera“ i bude jedan od najviše voljenih vladara Srbije ikad.“

Prestolonaslednik se zahvalio gradonačelniku i predstavnicima Grada Kikinde na organizovanoj svečanosti i gostoprimstvu, posebno Gradskom odboru Kikinda – Udruženja Kraljevina Srbija, koji su, iz sopstvenih sredstava i zahvaljujući donatorima, finansirali izgradnju spomenika, u vrednosti od čak milion dinara. Spomenik je delo poznate srpske skulptorke Drinke Radovanović.

„Duboko sam zahvalan svima vama koji doprinosite da sećanje na mog velikog pretka nastavi da živi i među novim generacijama Srbije“ – dodao je Prestolonaslednik.

Posetu Kikindi povodom otkrivanja spomenika Kralju Petru I, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina upotpunili su obilaskom Narodnog muzeja i Crkve Svetog Nikole, uz obilazak grada fijakerom i prijemom za donatore.

Kralj Petar I Karađorđević rođen je 11. jula 1844. godine u Beogradu. Bio je  poslednji kralj Srbije (1903-1918) i prvi kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1921). Zbog zasluga u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, Narodna skupština Kraljevine Srbije jednoglasno je usvojila rezoluciju da se tituli Kralja Petra I doda nadimak „Oslobodilac“. Umro je 16. avgusta 1921. u Beogradu, a sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.