Стогодишњица смрти Његовог Величанства Краља Петра I Карађорђевића обележена је уз највише државне и војне почасти у његовој задужбини на Опленцу. Свечана церемонија почела је Светом Архијерејском Литургијом у Цркви Светог Ђорђа, коју је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије уз саслужење Епископа шумадијског Г. Јована, Епископа нишког Г. Арсенија, Епископа браничевског Г.Игнатија и пређашњег Епископа канадског Г. Георгија, након чега су положени венци на гроб Краља Петра I. Програм обележавања стогодишњице употпуњен је изложбом краљевих реликвија и знамења у „Петровој кући“.

Поред чланова Краљевске породице, помену су присуствовали представници Владе Републике Србије, изасланица Председника Репунлике Њ.Е . г- дина џ Александра Вучића, Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Њ.Е Г-ђа Дарија Кисић Тепавчевић, Министарства Одбране, Владе Републике Српске, изасланик Председнице Њ.Е. г-ђе Жељке Цвијановић помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту и заштиту цивилних жртава рата Републике Српске Г-дин Радомир Граонић, Војске Србије, великодостојници Српске православне цркве и верских заједница у Србији, дипломатски кор, чланови Српске академије наука и уметности, Матице српске, саветодавних тела Круне и Удружења Краљевина Србија и више хиљада грађана који су својим присуством одали почаст једном од највећих и најзначајних владара у српској историји.

По завршеној Литургији, присутнима су се обратили Његово Краљевство Височанство Престолонаследник Александар и изасланица Председника Њ.Е . г- дина Александра Вучића, Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Њ.Е г-ђа Дарија Кисић Тепавчевић. Престолонаследник Александар посебно се захвалио Влади Републике Србије и Српској православној цркви на великој подршци и доприносу да сећање на Краља Петра I настави да живи у срцу српског народа.

„Мој прадеда, Краљ Петар I није само Краљ Ослободилац, који нас је задужио, као врховни командант херојске ослободилачке војске, великим победама у Балканским ратовима и Првом светском рату. Он није само први уставни владар, који је остао запамћен као европски либерал, са демократским погледом на свет. Он је највољенији српски краљ. Народ га је поштовао и волео јер је имао разумевањa и љубави за њих. Био је одан својој земљи, својим коренима, наслеђу и, пре свега, људима. Он није само успомена на део наше славне прошлости. Он је наша инспирација за бољу будућност“ – рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Сви присутни су се након званичног дела упутили на отварање изложбе краљевих реликвија и знамења у „Петровој кући“ где су се обратили члан Крунског већа, архитекта, г-дин Драгомир Ацовић, аутор изложбе и Њ.Е. г-ђа Дарија Кисић Тепавчевић.

Краљ Петар I Карађорђевић рођен је 11. јула 1844. године у Београду. Био је  последњи краљ Србије (1903-1918) и први краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1918-1921). Због заслуга у Балканским ратовима и Првом светском рату, Народна скупштина Краљевине Србије једногласно је усвојила резолуцију да се титули Краља Петра I дода надимак „Ослободилац“. Умро је 16. августа 1921. у Београду, а сахрањен је у својој задужбини на Опленцу.