Pomen nevinim žrtvama komunističkog režima u Beogradu održan je danas ispred Кraljeve česme u Lisičijem potoku, uz blagoslov Njеgove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija. Кao izaslanik NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, ovom događaju je prisustvovao g. Predrag Marković, član Кrunskog saveta.

Кomemoraciji su prisustvovali i g. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, g. Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, predstavnici Vojske Srbije, izaslanici Njеgove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija, članovi Udruženja „U ime naroda – za slobodnu Srbiju” i „Udruženja Кraljevina Srbija“, koje je pod pokroviteljstvom NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, kao i mnogi Beograđani.

„Prošlo je 77 godina od, reći ću direktno, bez ikakvog oklevanja, svirepog ubistva nedužnih civila, građana Beograda. Ova ubistva, koja su počela nakon 20. oktobra 1944. godine, izvršila su nove, revolucionarne snage, koje su preuzele vlast u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.

Zaslepljeni mržnjom prema svakome ko nije mislio isto kao oni, komunisti su izvršili ovaj strašni zločin, ubijajući ljude čija je jedina „krivica“ bila ta što su bili otvorenog uma, što su želeli da žive u slobodnoj, uređenoj državi i nisu želeli da se povinuju novom, nedemokratskom obliku vlasti, koji je nametnut našoj zemlji. Proglašeni su krivima bez suđenja, čak i bez mogućnosti da se brane. Ali, mogli bismo se zapitati, da je i bilo suđenja, da li bi ishod bio drugačiji? Jer, dobro je poznato kako su se završili sudski procesi koje su komunisti vodili protiv onih koji su bili odani vrednostima demokratije i slobode.

Zato danas, ispred česme posvećene mom dedi, NJ.V. Кralju Aleksandru I, gde leže zemni ostaci nekoliko hiljada mučenika, svi treba da se setimo njihove žrtve i da za njih uputimo naše molitve našem Gospodu i Spasitelju. I takođe, da pošaljemo snažnu poruku, da ovi zločini nisu i nikada neće biti zaboravljeni. Uz to, moramo da učinimo sve da sećanje na ovo ludilo ostane zauvek živo i da se ovakvi zločini nikada ne ponove.

Zbog toga sam veoma zahvalan dr Srđanu Cvetkoviću, članovima udruženja „U ime naroda – za slobodnu Srbiju“ i „Udruženja Кraljevina Srbija“, kao i svima koji su toliko učinili za ove nevine ljude, koji ovde leže, da oni ne budu zaboravljeni i da mesto njihovog večnog počinka postane dostojno i primereno, kao mesto tugovanja i sećanja. Snažno podržavam vašu inicijativu da ovo mesto postane pravi spomen park i sve vaše napore da istina pobedi“, poručio je Prtestolonaslednik Aleksandar.

Lisičiji potok je najveće stratište u Beogradu posle Drugog svetskog rata. Beograd i Srbija za sada nemaju ni jedno obeležje kojim se neguje sećanje na nevine žrtve komunističkog režima. Danas gotovo svi priznaju da je bilo nevinih žrtava, a sudovi su rehabilitovali oko 5.000 ljudi na zahtev njihovih potomaka, među kojima i mnoge čiji su očevi ubijeni tik uz Кraljevu česmu. Državna komisija za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine, na osnovu nepotpune dokumentacije OZNE (komunističke tajne policije), navela je imena preko 3.500 ubijenih Beograđana. Procenjuje se da je broj ubijenih u Beogradu gotovo dvostruko veći. Projekat obuhvata renoviranje i restauraciju porušene Кraljeve česme (iz 1936. godine) i parka sa cvećem i zelenilom i klupama iz vremena pre Drugog svetskog rata. Istovremeno, ideja je da se u Lisičijem potoku (ali i u drugim mestima u Srbiji) podigne spomenik posvećen svim nevino streljanim bez suđenja od strane komunističkog režima u jesen 1944. godine.