Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar najoštrije osuđuje skrnavljenje Jevrejskog sefardskog groblja u Beogradu antisemitskim grafitima i tim povodom daje sledeće saopštenje:

„Najoštrije osuđujem bezumni, varvarski čin skrnavljenja Jevrejskog groblja u Beogradu. Svaki pristojan čovek u Srbiji je zgađen vandalskom, fašističkom mržnjom koja pokreće one koji ovim gnusnim činom gaze sve uzvišene vrednosti našeg naroda. Rasna netrpeljivost i mržnja se uvek moraju najoštrije osuditi, ne smeju se tolerisati i niko ne sme da skrene pogled i ćuti. Za simbole totalitarne ideologije koja je iznedrila nebrojene žrtve i donela nezamislivi bol i patnju nema mesta u Srbiji!

Narod Srbije je oduvek bio poznat po svojoj toleranciji, prihvatanju i poštovanju svih nacija i vera. Kroz našu burnu prošlost, Jevreji koji su ovde živeli podelili su sve teškoće i izazove srpskog naroda, kao i vremena slave i sreće. Uvek smo bili zajedno, i u dobru i u zlu.

Kraljevina Srbija bila je jedna od prvih zemalja koja je podržala Balfurovu deklaraciju kojom je najavljeno osnivanje jevrejske države u Palestini, decembra 1917. godine, mesec dana nakon njenog usvajanja. Zbog podrške i prijateljstva sa Jevrejima, i Kralj Petar I i Kralj Aleksandar I dobili su u Izraelu spomen-šume, koje postoje i danas. U temelje beogradske sinagoge ugrađena je dvojezična, hebrejsko-srpska povelja koju su potpisali tadašnji rabin, Kralj Aleksandar I i Kraljica Marija. Ne ističem ove primere samo kao njihov unuk, već da pokažem da su odnosi između Jevreja i Srba uvek bili izvanredni, pa i na najvišem državnom nivou.

Bezumni postupci koji su se dogodili juče ne mogu da raskinu veze i prijateljstvo koje postoji između Jevreja i Srba. Ogromna većina ljudi u Srbiji zgrožena je netolerancijom i svi moramo da dignemo glas protiv mržnje, kojoj nema mesta u našem društvu. Dugujemo to sebi, ali i milionima nevinih Jevreja i Srba koji su zajedno pali kao žrtve nacističkog totalitarnog ludila.“