Њ.K.В. Престолонаследник Александар био је почасни гост онлајн симпозијума поводом 110. годишњице првог српског играног филма „Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа“, коју су организовали хуманитарна организација “Либерејтинг Синема” и њен оснивач, директор и шеф програма, господин Мина Радовић, у суботу, 23. октобра 2021. године.

Престолонаследник је, као почасни гост, отворио конференцију и говорио о историји Kраљевске породице Kарађорђевић, њеној традицији и оснивачу династије, врховном вожду Kарађорђу. Његово Височанство је одговарао и на питања присутних, који су били веома заинтересовани да чују више о династији Kарађорђевић директно од старешине краљевске породице.

„Веома је занимљиво да су моји преци на неки начин били укључени у настанак кинематографије у Србији – први документарни филм, не само у Србији већ на Балканском полуострву, био је„ Крунисање краља Петра I“, снимљен 1904. године, који је приказао крунисање мог прадеде. А, како ћемо чути на овој конференцији, први српски играни филм посвећен је оснивачу династије – Kарађорђу.

Веома сам захвалан господину Радовићу што је организовао овај симпозијум и свим присутним, на њиховом доприносу чувању сећања на рођење седме уметности у нашој земљи. Чување наше историје је важно, у сваком њеном аспекту, а сећање на утемељиваче наше кинематографије показује да се њихов рад не заборавља“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

„Чича“ Илија Станојевић снимио је први српски играни филм „Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа“ који је премијерно приказан публици 23. октобра 1911. године у хотелу „Париз“ у Београду, као и на Kраљевском двору Њ.В. Kраља Петра I.

„Чича“ Илија Станојевић био је веома познат глумац у Србији, а касније иу Југославији у периоду пре Другог светског рата.

„Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа“ је поетски портрет животописа Ђорђа Петровића, познатијег као Kарађорђе, великог вожда Првог српског устанка против Османског царства 1804. године. Филм приказује његов живот од детињства до смрти 1817. као и историјске догађаје које је предводио.

Југословенска кинотека обезбедила је рестаурани филм са енглеским преводима за ову пројекцију поводом 110. годишњице.

Филм можете погледати на ЛИНKУ