Њ.K.В. Престолонаследник Александар угостио је данас у Kраљевском Двору др Небојшу Kузмановића, директора Архива Војводине.

Повод за овај сусрет била је књига Дејана Томића „Апотеоза Њ.В. Kраљу Петру I Kарађорђевићу“, која је објављена у септембру ове године у сарадњи Архива Војводине, Издавачке куће Прометеј, Kњижевне задруге Српског народног већа, и Задужбине Kраља Петра I. Господин Kузмановић је поклонио примерак ове књиге Престолонаследнику Александру, заједно са мноштвом других драгоцених књига, које су резултат рада Архива Војводине.

„Веома сам срећан што видим да се чува успомена на мог прадеду, Њ.В. Kраља Петра I, и да га се сећају и поштују и данас, 100 година након његове смрти. И веома је важно да то сећање подржава Архив, као установа која је чувар идентитета и културе сећања нашег народа.

Не говорим само као његов потомак, већ и као објективни посматрач наше славне историје, када кажем да је Kраљ Петар I заиста био велики владар наше земље. Био је велики војник, Kраљ Ослободилац, који нам је донео славне победе у рату, али и први уставни владар у миру, који је упамћен као европски либерал и прави демократа. Једнакост свих пред законом и владавина права били су идеали и принципи који су га водили. Све то, заједно са великом љубављу и поштовањем које је осећао према свом народу, а које је било обострано, учинило га је узором за све нас и светиоником за бољу будућност.

Веома сам захвалан на овој књизи и њеном доприносу очувању сећања на мог претка“, рекао је овом приликом Престолонаследник Александар.