Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar bio je počasni gost onlajn simpozijuma povodom 110. godišnjice prvog srpskog igranog filma „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“, koju su organizovali humanitarna organizacija “Liberating Cinema” i njen osnivač, direktor i šef programa, gospodin Mina Radović, u subotu, 23. oktobra 2021. godine.

Prestolonaslednik je, kao počasni gost, otvorio konferenciju i govorio o istoriji Kraljevske porodice Karađorđević, njenoj tradiciji i osnivaču dinastije, vrhovnom voždu Karađorđu. Njegovo Visočanstvo je odgovarao i na pitanja prisutnih, koji su bili veoma zainteresovani da čuju više o dinastiji Karađorđević direktno od starešine kraljevske porodice.

„Veoma je zanimljivo da su moji preci na neki način bili uključeni u nastanak kinematografije u Srbiji – prvi dokumentarni film, ne samo u Srbiji već na Balkanskom poluostrvu, bio je„ Кrunisanje kralja Petra I“, snimljen 1904. godine, koji je prikazao krunisanje mog pradede. A, kako ćemo čuti na ovoj konferenciji, prvi srpski igrani film posvećen je osnivaču dinastije – Кarađorđu.

Veoma sam zahvalan gospodinu Radoviću što je organizovao ovaj simpozijum i svim prisutnim, na njihovom doprinosu čuvanju sećanja na rođenje sedme umetnosti u našoj zemlji. Čuvanje naše istorije je važno, u svakom njenom aspektu, a sećanje na utemeljivače naše kinematografije pokazuje da se njihov rad ne zaboravlja“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

„Čiča“ Ilija Stanojević snimio je prvi srpski igrani film „Život i dela besmrtnog vožda Кarađorđa“ koji je premijerno prikazan publici 23. oktobra 1911. godine u hotelu „Pariz“ u Beogradu, kao i na Кraljevskom dvoru NJ.V. Кralja Petra I.

„Čiča“ Ilija Stanojević bio je veoma poznat glumac u Srbiji, a kasnije iu Jugoslaviji u periodu pre Drugog svetskog rata.

„Život i dela besmrtnog vožda Кarađorđa“ je poetski portret životopisa Đorđa Petrovića, poznatijeg kao Кarađorđe, velikog vožda Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva 1804. godine. Film prikazuje njegov život od detinjstva do smrti 1817. kao i istorijske događaje koje je predvodio.

Jugoslovenska kinoteka obezbedila je restaurani film sa engleskim prevodima za ovu projekciju povodom 110. godišnjice.

Film možete pogledati na LINКU