У Србији се 22. априла обележава Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма. Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар упутио је поруку јавности:

„На овај дан, који је посвећен сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним злочинима током Другог светског рата, сећамо се страшних логора смрти и милиона невиних људи који су изгубили животе. Никада нећемо заборавити Јасеновац, Старо Сајмиште, Бањицу и све логоре у окупираној Југославији и нацистичкој творевини НДХ.

Застрашујући план уништења целог јеврејског народа, али и припадника других народа обавезује нас да стално едукујемо младе људе, да их упознајемо са размерама ових страшних злочина и једне погубне идеологије. Заједно се морамо супротставити говору мржњу, нетолеранцији, свим облицима дискриминације и свакој врсти предрасуда.

Сећање на ове мрачне догађаје и милионе страдалих, обавезује нас да градимо друштво слободних и равноправних, у којем ће антифашистичке вредности имати посебно место”, поручио је Престолонаследник Александар.