U Srbiji se 22. aprila obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar uputio je poruku javnosti:

„Na ovaj dan, koji je posvećen sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata, sećamo se strašnih logora smrti i miliona nevinih ljudi koji su izgubili živote. Nikada nećemo zaboraviti Jasenovac, Staro Sajmište, Banjicu i sve logore u okupiranoj Jugoslaviji i nacističkoj tvorevini NDH.

Zastrašujući plan uništenja celog jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda obavezuje nas da stalno edukujemo mlade ljude, da ih upoznajemo sa razmerama ovih strašnih zločina i jedne pogubne ideologije. Zajedno se moramo suprotstaviti govoru mržnju, netoleranciji, svim oblicima diskriminacije i svakoj vrsti predrasuda.

Sećanje na ove mračne događaje i milione stradalih, obavezuje nas da gradimo društvo slobodnih i ravnopravnih, u kojem će antifašističke vrednosti imati posebno mesto”, poručio je Prestolonaslednik Aleksandar.