Њ.К.В. Престолонаследник Александар рекао је на отварању онлине конференције “Културна дипломатија: Краљевске породице и палате” да краљевска породица уједињује народ, помаже му и посвећено ради за добробит своје земље. Он је изразио захвалност министарки културе и информисања Маји Гојковић, за подршку овом догађају и господину Роберту Чобану и Color Media Comunications, као организатору конференције. Г. Урош Парезановић, истраживач историје на Краљевском Двору говорио је на конференцији заједно са осталим учесницима из различитих крајева света.

Престолонаследник Александар је нагласио да је изузетно важно да људи знају истину о делу наше историје која је дуго скривана и да треба исправити грешке из прошлости.

„Не желимо да мењамо или прекрајамо историју. Али људи морају да знају све чињенице које су биле непознате“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар, додајући да је покренуо пројекат прикупљања података из архива широм света, како би открио историју која је скривена дуги низ година.

„Моја породица је претрпела велику неправду; од 1941. године, није нам враћено ниједно од приватних добара која су купљена личним средствима мог деде и оца. Под велом културе, поништавају се људска права. Нажалост, до данас историјска неправда према мојој породици није исправљена“, рекао је Престолонаследник.

Он је указао на велики значај отварања Краљевског комплекса за туристе, који је јавности постао доступан по повратку Краљевске породице у Србију.

„За време комунизма Дворски комплекс био је дуже од 60 година скривен од очију јавности. Одмах по повратку, обновио сам Дворски комплекс, користец́и сва приватна средства која сам имао. Желео сам да што више људи види лепоту овог простора. Било ми је веома важно да омогућимо пензионерима и деци да дођу у посету потпуно бесплатно“, рекао је Престолонаследник.

Сећајући се овог веома важног догађаја од пре 20 година, рекао је: “Повратак у Србију, 2001. године, за мене је био велики догађај. Коначно сам, са својом супругом Принцезом Катарином и нашом децом, био у својој кући, у кући коју је градио мој деда – Краљ Александар I, за своју породицу, са великом љубављу и посвећеношћу, од својих приватних средстава“.

Такође је истакао и важност Краљевске породице у учвршћивању добрих међународних односа, подсећајући да су он и Принцеза Катарина били домаћини многим светским државницима, председницима, министрима и члановима краљевских породица у Краљевском Двору.

„Од мог претка Карађорђа до мене, постоји континуитет служења народу и држави. За мене, као старешину Краљевске породице, част служења народу и држави неспорна је дужност, обавеза и одговорност, јер ми потичемо из народа, а та чињеница нас судбински обавезује“, закључио је Престолонаследник.

У оквиру дискусије на Конференцији, господин Урош Парезановић говорио је о значају краљевске породице Карађорђевић за Србију и њен народ, како са историјске, тако и са садашње тачке гледишта, рекавши: „За чланове краљевске породице суштина није у гламуру и моћи, већ у бризи за људе.“ Такође је нагласио да се деценијама дуге историјске неправде према краљевској породици коначно морају исправити како бисмо могли да идемо напред у будућност.

Конференцију можете погледати на следећем линку:  https://youtu.be/UY_Lsi2Xa3o