Њ.К.В. Принц Наследник Филип током претходног викенда боравио је у Црној Гори. Првог дана посете обишао је Цетињски манастир посвећен рођењу Пресвете Богородице, једну од великих светиња Српске православне цркве, а у недељу 14. априла, током другог дана свог пута, боравио је у Подгорици.

Принца Филипа је у суботу, 13. априла у манастиру дочекао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско – приморски г. Јоаникије, након чега је присуствовао вечерњој служби с молебаном. После молебана, уприличен је састанак Принца Наследника и Митрополита Јоаникија, који је изразио задовољство због посете Његовог Kраљевског Височанства.

„Велики благослов је бити на богослужењу у овој великој светињи и поклонити се моштима Светог Петра Цетињског. Посебно ми је драго што сам имао прилику да се састанем с Његовим Високопреосвештенством митрополитом црногорско – приморским, г. Јоаникијем, коме се овом приликом захваљујем на срдачном дочеку и гостопримству. Срећна је црква која има таквог духовног пастира, који је посвећен цркви и верном народу. Такође, свестан сам значаја и историјских веза моје породице и Цетиња. Из тог разлога ми сваки долазак у Пријестоницу Црне Горе много значи и буди посебне емоције“, казао је Принц Филип.

Након посете Цетињском манастиру и сусрета с митрополитом, Принц Филип је обишао и Дворску цркву на Ћипуру, у којој су похрањени земни остаци црногорског владара и оснивача Цетиња, Ивана Црнојевића, као и посмртни остаци краља Николе I Петровића и његове супруге краљице Милене, принчевих предака.

У недељу, у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Принц Наследник присуствовао је недељној литургији, којом је началствовао ректор Карловачке богословије, отац Јован Милановић. Служби Божијој је присуствовао велики врој људи, са приметно доста младих и деце. Принца Филипа је срдачно дочекао старешина Храма, отац Никола Пејовић, а Принц је обишао и гроб блаженопочившег Митрополита Амфилохија, великог духовника наше цркве.