Nj.K.V. Princ Naslednik Filip tokom prethodnog vikenda boravio je u Crnoj Gori. Prvog dana posete obišao je Cetinjski manastir posvećen rođenju Presvete Bogorodice, jednu od velikih svetinja Srpske pravoslavne crkve, a u nedelju 14. aprila, tokom drugog dana svog puta, boravio je u Podgorici.

Princa Filipa je u subotu, 13. aprila u manastiru dočekao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko – primorski g. Joanikije, nakon čega je prisustvovao večernjoj službi s molebanom. Posle molebana, upriličen je sastanak Princa Naslednika i Mitropolita Joanikija, koji je izrazio zadovoljstvo zbog posete Njegovog Kraljevskog Visočanstva.

„Veliki blagoslov je biti na bogosluženju u ovoj velikoj svetinji i pokloniti se moštima Svetog Petra Cetinjskog. Posebno mi je drago što sam imao priliku da se sastanem s Njegovim Visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko – primorskim, g. Joanikijem, kome se ovom prilikom zahvaljujem na srdačnom dočeku i gostoprimstvu. Srećna je crkva koja ima takvog duhovnog pastira, koji je posvećen crkvi i vernom narodu. Takođe, svestan sam značaja i istorijskih veza moje porodice i Cetinja. Iz tog razloga mi svaki dolazak u Prijestonicu Crne Gore mnogo znači i budi posebne emocije“, kazao je Princ Filip.

Nakon posete Cetinjskom manastiru i susreta s mitropolitom, Princ Filip je obišao i Dvorsku crkvu na Ćipuru, u kojoj su pohranjeni zemni ostaci crnogorskog vladara i osnivača Cetinja, Ivana Crnojevića, kao i posmrtni ostaci kralja Nikole I Petrovića i njegove supruge kraljice Milene, prinčevih predaka.

U nedelju, u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Princ Naslednik prisustvovao je nedeljnoj liturgiji, kojom je načalstvovao rektor Karlovačke bogoslovije, otac Jovan Milanović. Službi Božijoj je prisustvovao veliki vroj ljudi, sa primetno dosta mladih i dece. Princa Filipa je srdačno dočekao starešina Hrama, otac Nikola Pejović, a Princ je obišao i grob blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, velikog duhovnika naše crkve.