Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar ugostio je danas u Kraljevskom Dvoru dr Nebojšu Kuzmanovića, direktora Arhiva Vojvodine.

Povod za ovaj susret bila je knjiga Dejana Tomića „Apoteoza Nj.V. Kralju Petru I Karađorđeviću“, koja je objavljena u septembru ove godine u saradnji Arhiva Vojvodine, Izdavačke kuće Prometej, Književne zadruge Srpskog narodnog veća, i Zadužbine Kralja Petra I. Gospodin Kuzmanović je poklonio primerak ove knjige Prestolonasledniku Aleksandru, zajedno sa mnoštvom drugih dragocenih knjiga, koje su rezultat rada Arhiva Vojvodine.

„Veoma sam srećan što vidim da se čuva uspomena na mog pradedu, Nj.V. Kralja Petra I, i da ga se sećaju i poštuju i danas, 100 godina nakon njegove smrti. I veoma je važno da to sećanje podržava Arhiv, kao ustanova koja je čuvar identiteta i kulture sećanja našeg naroda.

Ne govorim samo kao njegov potomak, već i kao objektivni posmatrač naše slavne istorije, kada kažem da je Kralj Petar I zaista bio veliki vladar naše zemlje. Bio je veliki vojnik, Kralj Oslobodilac, koji nam je doneo slavne pobede u ratu, ali i prvi ustavni vladar u miru, koji je upamćen kao evropski liberal i pravi demokrata. Jednakost svih pred zakonom i vladavina prava bili su ideali i principi koji su ga vodili. Sve to, zajedno sa velikom ljubavlju i poštovanjem koje je osećao prema svom narodu, a koje je bilo obostrano, učinilo ga je uzorom za sve nas i svetionikom za bolju budućnost.

Veoma sam zahvalan na ovoj knjizi i njenom doprinosu očuvanju sećanja na mog pretka“, rekao je ovom prilikom Prestolonaslednik Aleksandar.