Амбасаде Краљевине Белгије и Либије придружиле су се другим дипломатским представништвима у Србији, компанијама и појединцима у подршци еколошком пројекту „Меморијална садња дрвећа у Дворском комплексу“ и засадиле саднице у Дворском парку на Дедињу.

Амбасадорка Краљевине Белгије у Србији, Њ.Е. госпођа Кети Багенот, у присуству Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, засадила је данас храст са посветом „Заједно за бољу животну средину“. Пре садње, Њену Екселенцију са супругом и осталим представницима амбасаде дочекала су Њихова Краљевска Височанства у Краљевском Двору, а овом приликом је  организован и обилазак дома Краљевске породице Србије.

Њ.Е. господин Мохамед Галбун, амбасадор Либије у Србији, заједно са другим званичницима либијске амбасаде, засадио је храст раније овог месеца, 1. марта. Пошто су Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина у то време били у иностранству, због добротворне активности у Њујорку, Његова Екселенција ће се у наредном периоду састати са Њиховим Краљевским Височанствима у Краљевском двору.

„Желео бих да се захвалим амбасадорки Краљевине Белгије у Србији и амбасадору Либије у Србији, који су препознали значај нашег еколошког пројекта и што су изабрали прелепи Дворски парк да у њему чувамо сведочанство о добрим односима између наших земаља, јер ће ова засађена стабла такође стајати као симбол сарадње и пријатељства наших народа.

Веома ме радује што се Дворски парк обнавља. Тиме се остварује визија мог деде, Kраља Александра I, и веома сам задовољан што ће његов сан наставити да живи. Свако засађено дрво је од великог значаја и за садашње и будуће генерације и можда је најприкладнији дар од свега што можемо дати нашој планети и животној средини. То је поклон који је трајан“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Еколошки пројекат „Меморијална садња дрвећа у Дворском комплексу“ инициран је у децембру 2021. године са главним циљем да се одговори на изазове са којима се суочава шума Дворског комплекса у којој многа стабла умиру због старости, као и да се унапреди животна средина и допринесе очувању природе. Овај пројекат негује и заоставштину Њ.В. Kраља Александра I – приближава се 100. годишњица од како је он својим личним средствима подигао Kраљевски Двор и лично учествовао у пројектовању Дворског парка.