Ambasade Kraljevine Belgije i Libije pridružile su se drugim diplomatskim predstavništvima u Srbiji, kompanijama i pojedincima u podršci ekološkom projektu „Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“ i zasadile sadnice u Dvorskom parku na Dedinju.

Ambasadorka Kraljevine Belgije u Srbiji, Nj.E. gospođa Keti Bagenot, u prisustvu Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, zasadila je danas hrast sa posvetom „Zajedno za bolju životnu sredinu“. Pre sadnje, Njenu Ekselenciju sa suprugom i ostalim predstavnicima ambasade dočekala su Njihova Kraljevska Visočanstva u Kraljevskom Dvoru, a ovom prilikom je  organizovan i obilazak doma Kraljevske porodice Srbije.

Nj.E. gospodin Mohamed Galbun, ambasador Libije u Srbiji, zajedno sa drugim zvaničnicima libijske ambasade, zasadio je hrast ranije ovog meseca, 1. marta. Pošto su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina u to vreme bili u inostranstvu, zbog dobrotvorne aktivnosti u Njujorku, Njegova Ekselencija će se u narednom periodu sastati sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima u Kraljevskom dvoru.

„Želeo bih da se zahvalim ambasadorki Kraljevine Belgije u Srbiji i ambasadoru Libije u Srbiji, koji su prepoznali značaj našeg ekološkog projekta i što su izabrali prelepi Dvorski park da u njemu čuvamo svedočanstvo o dobrim odnosima između naših zemalja, jer će ova zasađena stabla takođe stajati kao simbol saradnje i prijateljstva naših naroda.

Veoma me raduje što se Dvorski park obnavlja. Time se ostvaruje vizija mog dede, Kralja Aleksandra I, i veoma sam zadovoljan što će njegov san nastaviti da živi. Svako zasađeno drvo je od velikog značaja i za sadašnje i buduće generacije i možda je najprikladniji dar od svega što možemo dati našoj planeti i životnoj sredini. To je poklon koji je trajan“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Ekološki projekat „Memorijalna sadnja drveća u Dvorskom kompleksu“ iniciran je u decembru 2021. godine sa glavnim ciljem da se odgovori na izazove sa kojima se suočava šuma Dvorskog kompleksa u kojoj mnoga stabla umiru zbog starosti, kao i da se unapredi životna sredina i doprinese očuvanju prirode. Ovaj projekat neguje i zaostavštinu Nj.V. Kralja Aleksandra I – približava se 100. godišnjica od kako je on svojim ličnim sredstvima podigao Kraljevski Dvor i lično učestvovao u projektovanju Dvorskog parka.