Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина дочекали су данас у Краљевском Двору чланове омладинског удружења „Еко Инфинити“ из Сјенице.

Ова група младих су у Београду у оквиру припремних активности за „Инфинити фестивал”, који удружење ове године организује по трећи пут, од 22. до 26. августа у Сјеници. Током ове седмице чланови „Еко Инфинитија“ ће се састати са представницима више институција и обићи места значајна за младе. Првог дана својих активности у Београду имали су сусрет са Њиховим Краљевским Височанствима, као и обилазак Краљевског Двора, којом приликом су чули много занимљивих детаља о историји и традицији Краљевске породице Србије.

„Принцеза Катарина и ја смо веома срећни што смо имали прилику да упознамо ове сјајне младе људе, да чујемо њихове идеје и визије. Понекад се сви забринемо за будућност нашег света, али када видим ентузијазам младих које смо данас упознали, колико је њихов став позитиван и прогресиван, сигуран сам да је будућност наше земље и света сигурна.

Права је инспирација чињеница да они заиста улажу стварне напоре да побољшају положај младих у друштву и исправе ствари, уместо да само причају о томе. Заслужују сваку похвалу и важно је да сви подржимо њихов рад“, рекао је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

„Инфинити Фестивал 2023“ биће одржан на различитим локацијама у Сјеници од 22. до 26. августа под слоганом „Више учесника, мање посетилаца“. Главни циљ фестивала је да младима пружи прилику да они који доносе одлуке чују о њиховим потребама и проблемима, уз конкретне акције које треба да уследе. Идеја је да се пружи прилика младима, посебно из мањих средина у Србији, да размене идеје са вршњацима из других земаља Европе и света, као и да о проблемима са којима се суочавају разговарају са представницима Владе, страних амбасада у Србији и других значајних институција, кроз радионице и трибине, али и музичке, спортске и друге активности.

На овогодишњем фестивалу очекује се око 250 домаћих и 70 међународних учесника – представника младих и око 50 учесника из дипломатских и државних органа, са укупним бројем од 3.200 посетилаца (преко 2.500 младих од 13 до 35 година). Подршку овом Фестивалу дала су ресорна министарства Владе Србије, 25 амбасада и 5 међународних организација у Београду.

Теме „Инфинити Фестивала“ су: како научити младе о животу кроз средњошколско образовање; како омладинска политика може бити кључни актер у решавању проблема младих; како зауставити миграције младих – млади у селима, млади у градовима; како подржати запошљавање младих у мањим срединама; како ангажовати младе кроз музику, спорт, уметност и музику.