Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina dočekali su danas u Kraljevskom Dvoru članove omladinskog udruženja „Eko Infiniti“ iz Sjenice.

Ova grupa mladih su u Beogradu u okviru pripremnih aktivnosti za „Infiniti festival”, koji udruženje ove godine organizuje po treći put, od 22. do 26. avgusta u Sjenici. Tokom ove sedmice članovi „Eko Infinitija“ će se sastati sa predstavnicima više institucija i obići mesta značajna za mlade. Prvog dana svojih aktivnosti u Beogradu imali su susret sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima, kao i obilazak Kraljevskog Dvora, kojom prilikom su čuli mnogo zanimljivih detalja o istoriji i tradiciji Kraljevske porodice Srbije.

„Princeza Katarina i ja smo veoma srećni što smo imali priliku da upoznamo ove sjajne mlade ljude, da čujemo njihove ideje i vizije. Ponekad se svi zabrinemo za budućnost našeg sveta, ali kada vidim entuzijazam mladih koje smo danas upoznali, koliko je njihov stav pozitivan i progresivan, siguran sam da je budućnost naše zemlje i sveta sigurna.

Prava je inspiracija činjenica da oni zaista ulažu stvarne napore da poboljšaju položaj mladih u društvu i isprave stvari, umesto da samo pričaju o tome. Zaslužuju svaku pohvalu i važno je da svi podržimo njihov rad“, rekao je ovom prilikom Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

„Infiniti Festival 2023“ biće održan na različitim lokacijama u Sjenici od 22. do 26. avgusta pod sloganom „Više učesnika, manje posetilaca“. Glavni cilj festivala je da mladima pruži priliku da oni koji donose odluke čuju o njihovim potrebama i problemima, uz konkretne akcije koje treba da uslede. Ideja je da se pruži prilika mladima, posebno iz manjih sredina u Srbiji, da razmene ideje sa vršnjacima iz drugih zemalja Evrope i sveta, kao i da o problemima sa kojima se suočavaju razgovaraju sa predstavnicima Vlade, stranih ambasada u Srbiji i drugih značajnih institucija, kroz radionice i tribine, ali i muzičke, sportske i druge aktivnosti.

Na ovogodišnjem festivalu očekuje se oko 250 domaćih i 70 međunarodnih učesnika – predstavnika mladih i oko 50 učesnika iz diplomatskih i državnih organa, sa ukupnim brojem od 3.200 posetilaca (preko 2.500 mladih od 13 do 35 godina). Podršku ovom Festivalu dala su resorna ministarstva Vlade Srbije, 25 ambasada i 5 međunarodnih organizacija u Beogradu.

Teme „Infiniti Festivala“ su: kako naučiti mlade o životu kroz srednjoškolsko obrazovanje; kako omladinska politika može biti ključni akter u rešavanju problema mladih; kako zaustaviti migracije mladih – mladi u selima, mladi u gradovima; kako podržati zapošljavanje mladih u manjim sredinama; kako angažovati mlade kroz muziku, sport, umetnost i muziku.