NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina prisustvovali su juče svečanoj Svetosavskoj akademiji u čast obeležavanja praznika prvog arhiepiskopa srpskog, u organizaciji Srpske crkve Svetog Luke iz Vašingtona, a koja je održana u Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Potomaku u Merilendu.

Proslavi su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički G. Irinej, Njegova Ekselencija g. Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoprepodobni arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, dr Branko Terzić, ađutant Prestolonaslednika Aleksandra i član Кrunskog veća, koji je kao ceremonijal majstor otvorio svečanost, i mnogi drugi gosti.

Arhimandrit Sava je bio glavni govornik na akademiji, održavši besedu pod nazivom „Zaveštanje Svetog Save u monaškoj tradiciji na Кosovu i Metohiji“. NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar se takođe obratio okupljenima u delu zvaničnog programa. Ovom prilikom Njegovo Preosveštenstvo Episkop Irinej uručio je g. Marku Raševiću Orden Svetog Save, koji mu je dodelio Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve.

„Moja supruga i ja smo veoma srećni što smo ovde sa našom dijasporom, na ovom divnom događaju, posvećenom jednom od najvećih duhovnika i nacionalnih veličina našeg naroda, Svetom Savi. Bilo je ovo lepo veče, posvećeno negovanju naše vere i kulture, u čast našeg prvog arhiepiskopa. Veoma je važno da naš narod, iako živi daleko od Srbije, čuva tradiciju i ne zaboravlja običaje. Daljina može da nas razdvaja, ali ljubav naših ljudi u rasejanju prema otadžbini je velika i jaka“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

U kulturno-obrazovnom programu akademije učestvovale su organizacije Srpske pravoslavne crkve „Sveti Luka“: Nedeljna škola, dramska sekcija srpske škole „Nikola Tesla“, Dečji hor crkve Sveti Luka, Folklorni ansambl „Prelo“, Srpsko pevačko društvo „Lira“, srpski Centar za kulturu „Opančići“ i g-đa Milica Sekulić, pijanistkinja.