Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II отворио је вечерас изложбу “На почетку беше реч” у Сламнатој кући, првом објекту подигнутом у оквиру Дворског комплекса на Дедињу. Ово је прва изложба у оквиру серијала под називом “Благо Дворског комплекса” током којих ће јавност бити упозната са знаменитостима и изузетним културним наслеђем Краљевских Дворова.

Г-дин Драгомир Ацовић, члан Крунског већа, осврнуо се на значај овакве манифестације: “Ово је прво представљање књига из Дворске библиотеке, која као и свака Дворска библиотека не одражава само укус и склоности владара него пружа и слику времена, те стога по правилу увек представља скуп различитих интереса, утицаја и чини неку врсту калеидоскопа кроз више историјских периода”.

Изложбу је отворио Престолонаследник, који је истакао: “Књиге и текстови су веза са историјом, традицијом и нашим прецима. Волео бих да што више наших грађана види ову изложбу, а поготово ђака и студената”.

Изложба се састоји из три сегмента: референтне књиге, књижевност и књиге о уметности, преко којих ће јавност бити упозната са вредним делима која се чувају у библиотекама Краљевског и Белог Двора.

Енциклопедије, речници, биографије, путописне и дечије књиге, белетристика, часописи и књиге о уметности најпознатијих европских стваралаца биће представљени на овој изузетној изложби.

Реализацију изложбе су помогли: Историјски музеј Србије, Архив Југославије, Народни музеј из Смедерева, Народно позориште из Београда .