Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Филип обележили су педесетогодишњицу од смрти Престолонаследникове баке, Њеног Величанства Краљице Марије, отварањем изложбе „50 година од смрти Њеног Величанства Краљице Марије од Југославије“ у Белом Двору.

У официјелном делу церемоније говорили су Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар и господин Драгомир Ацовић, члан Крунског Већа.

Отварању су такође присуствовали и Алисон Ендрјуз и Мајкл Гарфинкел, ћерка и унук Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине, чланови дипломатског кора, чланови Саветодавног Тела Круне, као и представници културног и уметничког живота Србије.

У свом говору Престолонаследник је нагласио: „Велика ми је част да Вам преставим ову дивну изложбу која нам даје могућност да научимо нешто више о не тако познатим чињеницама из живота моје баке, Њеног Величанства Краљице Марије. Она је заиста била изузетна жена коју су волели сви који су је познавали, и након педесет година од њене смрти, у сећању нашег народа, остала је упамћена њена улога Краљице мајке.“

Изложба „50 година од смрти Њеног Величанства Краљице Марије од Југославије“ даје јединствену могућност посетиоцима да се упознају са чињеницама и детаљима из живота Краљице Марије у периоду од 1922. године када је дошла у Београд па све до 1961. године када је преминула у Лондону у Великој Британији.

У среду, 22. јуна Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј служиће помен у Дворској капели Светог Андреја Првозваног. Након тога ће Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина и Принц Филип отпутовати за Велику Британију, где ће присуствовати помену у Фрогмору, Виндзору, где је Краљица Марија сахрањена. Церемонији у Виндзору присуствоваће и остали чланови Краљевске породице, Њ.К.В. Принц Владимир и Њ.К.В. Принцеза Бригита, Њ.К.В. Принцеза Лавинија са супругом Остином Причардом Левим, Њ.К.В. Принц Дмитри, Њ.К.В. Принцеза Катарина, Лејди де Силва, Сер Десмонд де Силва и Викторија де Силва. Комеморацију ће служити прота Милун Костић , прота Радомир Аћимовић и пречасни Дејвид Џон Конер, старешина Виндзора.

Југословенска Краљица, Краљица Марија Карађорђевић, је рођена 1900. у немачком граду Гота на двору Војводе Алфреда од Саксоније-Кобурга-Готе и Единбурга, као треће дете Румунског Престолонаследника Принца Фердинанда и Марије Хохензолерн. Она је расла на Румунском двору и васпитавана по свим традиционалним принципима владајуће краљевске породице.

Године 1922., удаје се за Његово Величанство Краља Александра I и тако румунска принцеза постаје Краљица Срба, Хрвата и Словенаца, а касније, 1929. постаје и Краљица Југославије. Наредне године рађа Престолонаследника Принца Петра Карађорђевића, потом 1925. Принца Томислава и 1928. Принца Андреја Карађорђевића. Краљица Марија је већину свог живота посветила хуманитарном раду и запамћена је као веома нежна краљица у нашем народу. Југословенски народ је памти као љубазну, великодушну, скромну и еманциповану жену – праву Краљицу.