Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II otvorio je večeras izložbu “Na početku beše reč” u Slamnatoj kući, prvom objektu podignutom u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju. Ovo je prva izložba u okviru serijala pod nazivom “Blago Dvorskog kompleksa” tokom kojih će javnost biti upoznata sa znamenitostima i izuzetnim kulturnim nasleđem Kraljevskih Dvorova.

G-din Dragomir Acović, član Krunskog veća, osvrnuo se na značaj ovakve manifestacije: “Ovo je prvo predstavljanje knjiga iz Dvorske biblioteke, koja kao i svaka Dvorska biblioteka ne odražava samo ukus i sklonosti vladara nego pruža i sliku vremena, te stoga po pravilu uvek predstavlja skup različitih interesa, uticaja i čini neku vrstu kaleidoskopa kroz više istorijskih perioda”.

Izložbu je otvorio Prestolonaslednik, koji je istakao: “Knjige i tekstovi su veza sa istorijom, tradicijom i našim precima. Voleo bih da što više naših građana vidi ovu izložbu, a pogotovo đaka i studenata”.

Izložba se sastoji iz tri segmenta: referentne knjige, književnost i knjige o umetnosti, preko kojih će javnost biti upoznata sa vrednim delima koja se čuvaju u bibliotekama Kraljevskog i Belog Dvora.

Enciklopedije, rečnici, biografije, putopisne i dečije knjige, beletristika, časopisi i knjige o umetnosti najpoznatijih evropskih stvaralaca biće predstavljeni na ovoj izuzetnoj izložbi.

Realizaciju izložbe su pomogli: Istorijski muzej Srbije, Arhiv Jugoslavije, Narodni muzej iz Smedereva, Narodno pozorište iz Beograda.