Савез извиђача Србије одржао је данас у Народној скупштини Србије свечану академију, поводом 110 година од оснивања Извиђачког покрета у Србији, на којој је додељен „Златни извиђачки знак с венцем“ Краљевској породици Србије, као првом покровитељу Удружења.

У име Њ.К.В. Престолонаследника Александра, старешине Краљевског дома, ову награду је примио његов изасланик, члан Крунског савета господин Предраг Марковић. Ово јубиларно признање додељено је и Министарству омладине и спорта Републике Србије, као значајном партнеру Савеза у реализацији програма извиђача.

Због обавеза у иностранству, Њ.К.В. Престолонаследник Александар није био у могућности да лично присуствује свечаној академији, а господин Марковић је, као његов изасланик, прочитао писмо Престолонаследника Удружењу извиђача, у коме је Његово Краљевско Височанство навео: „Велика ми је част што, као старешина Краљевске породице, примам „Златни извиђачки знак са венцем“, који сте доделили Краљевској породици Карађорђевић, као првом покровитељу вашег Удружења. Ваш рад и залагање су од великог значаја за нашу земљу и цео свет. Тако је било у прошлости, када су моји преци препознали вредност вашег покрета у време његовог настанка у нашој земљи, тако је и данас, а остаће од великог значаја и у будућности. Ваша мисија је добро дефинисана: да допринесете образовању младих, кроз систем вредности заснован на извиђачкој заклетви и закону, да помогнете у изградњи бољег света у коме се људи остварују као појединци и имају конструктивну улогу у друштву.

Веома сам срећан што се трудите да научите децу како да постану бољи људи, који ће чувати природу и умети да живе у складу са њом, који ће знати да раде заједно, али и да негују и цене свет у коме живимо, чувају га и чине бољим за генерације које долазе. Учећи децу како да буду добри и продуктивни чланови нашег друштва, усредсређујући се на пуни интелектуални, друштвени, емоционални, физички и духовни развој деце и младих, ви доприносите да будућност наше земље буде боља и сигурнија.”

Савез извиђача Србије је национално удружење основано 1911. године, које окупља преко 3.000 чланова, углавном деце и омладине, са територије целе Републике Србије, организованих у 57 месних огранака и савеза извиђача. Савез извиђача Србије се бави остваривањем циљева у области неформалног образовања и васпитања деце и омладине и члан је и један од оснивача Светског извиђачког покрета.