Savez izviđača Srbije održao je danas u Narodnoj skupštini Srbije svečanu akademiju, povodom 110 godina od osnivanja Izviđačkog pokreta u Srbiji, na kojoj je dodeljen „Zlatni izviđački znak s vencem“ Кraljevskoj porodici Srbije, kao prvom pokrovitelju Udruženja.

U ime NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, starešine Кraljevskog doma, ovu nagradu je primio njegov izaslanik, član Кrunskog saveta gospodin Predrag Marković. Ovo jubilarno priznanje dodeljeno je i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, kao značajnom partneru Saveza u realizaciji programa izviđača.

Zbog obaveza u inostranstvu, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje svečanoj akademiji, a gospodin Marković je, kao njegov izaslanik, pročitao pismo Prestolonaslednika Udruženju izviđača, u kome je Njegovo Кraljevsko Visočanstvo naveo: „Velika mi je čast što, kao starešina Кraljevske porodice, primam „Zlatni izviđački znak sa vencem“, koji ste dodelili Кraljevskoj porodici Кarađorđević, kao prvom pokrovitelju vašeg Udruženja. Vaš rad i zalaganje su od velikog značaja za našu zemlju i ceo svet. Tako je bilo u prošlosti, kada su moji preci prepoznali vrednost vašeg pokreta u vreme njegovog nastanka u našoj zemlji, tako je i danas, a ostaće od velikog značaja i u budućnosti. Vaša misija je dobro definisana: da doprinesete obrazovanju mladih, kroz sistem vrednosti zasnovan na izviđačkoj zakletvi i zakonu, da pomognete u izgradnji boljeg sveta u kome se ljudi ostvaruju kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

Veoma sam srećan što se trudite da naučite decu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umeti da žive u skladu sa njom, koji će znati da rade zajedno, ali i da neguju i cene svet u kome živimo, čuvaju ga i čine boljim za generacije koje dolaze. Učeći decu kako da budu dobri i produktivni članovi našeg društva, usredsređujući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, vi doprinosite da budućnost naše zemlje bude bolja i sigurnija.”

Savez izviđača Srbije je nacionalno udruženje osnovano 1911. godine, koje okuplja preko 3.000 članova, uglavnom dece i omladine, sa teritorije cele Republike Srbije, organizovanih u 57 mesnih ogranaka i saveza izviđača. Savez izviđača Srbije se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti neformalnog obrazovanja i vaspitanja dece i omladine i član je i jedan od osnivača Svetskog izviđačkog pokreta.