Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina i Princ Filip obeležili su pedesetogodišnjicu od smrti Prestolonaslednikove bake, Njenog Veličanstva Kraljice Marije, otvaranjem izložbe „50 godina od smrti Njenog Veličanstva Kraljice Marije od Jugoslavije“ u Belom Dvoru.

U oficijelnom delu ceremonije govorili su Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar i gospodin Dragomir Acović, član Krunskog Veća.

Otvaranju su takođe prisustvovali i Alison Endrjuz i Majkl Garfinkel, ćerka i unuk Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine, članovi diplomatskog kora, članovi Savetodavnog Tela Krune, kao i predstavnici kulturnog i umetničkog života Srbije.

U svom govoru Prestolonaslednik je naglasio: „Velika mi je čast da Vam prestavim ovu divnu izložbu koja nam daje mogućnost da naučimo nešto više o ne tako poznatim činjenicama iz života moje bake, Njenog Veličanstva Kraljice Marije. Ona je zaista bila izuzetna žena koju su voleli svi koji su je poznavali, i nakon pedeset godina od njene smrti, u sećanju našeg naroda, ostala je upamćena njena uloga Kraljice majke.“

Izložba „50 godina od smrti Njenog Veličanstva Kraljice Marije od Jugoslavije“ daje jedinstvenu mogućnost posetiocima da se upoznaju sa činjenicama i detaljima iz života Kraljice Marije u periodu od 1922. godine kada je došla u Beograd pa sve do 1961. godine kada je preminula u Londonu u Velikoj Britaniji.

U sredu, 22. juna Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej služiće pomen u Dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog. Nakon toga će Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina i Princ Filip otputovati za Veliku Britaniju, gde će prisustvovati pomenu u Frogmoru, Vindzoru, gde je Kraljica Marija sahranjena. Ceremoniji u Vindzoru prisustvovaće i ostali članovi Kraljevske porodice, Nj.K.V. Princ Vladimir i Nj.K.V. Princeza Brigita, Nj.K.V. Princeza Lavinija sa suprugom Ostinom Pričardom Levim, NJ.K.V. Princ Dmitri, Nj.K.V. Princeza Katarina, Lejdi de Silva, Ser Desmond de Silva i Viktorija de Silva. Komemoraciju će služiti prota Milun Kostić , prota Radomir Aćimović i prečasni Dejvid Džon Koner, starešina Vindzora.

Jugoslovenska Kraljica, Kraljica Marija Karađorđević, je rođena 1900. u nemačkom gradu Gota na dvoru Vojvode Alfreda od Saksonije-Koburga-Gote i Edinburga, kao treće dete Rumunskog Prestolonaslednika Princa Ferdinanda i Marije Hohenzolern. Ona je rasla na Rumunskom dvoru i vaspitavana po svim tradicionalnim principima vladajuće kraljevske porodice.

Godine 1922., udaje se za Njegovo Veličanstvo Kralja Aleksandra I i tako rumunska princeza postaje Kraljica Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije, 1929. postaje i Kraljica Jugoslavije. Naredne godine rađa Prestolonaslednika Princa Petra Karađorđevića, potom 1925. Princa Tomislava i 1928. Princa Andreja Karađorđevića. Kraljica Marija je većinu svog života posvetila humanitarnom radu i zapamćena je kao veoma nežna kraljica u našem narodu. Jugoslovenski narod je pamti kao ljubaznu, velikodušnu, skromnu i emancipovanu ženu – pravu Kraljicu.