Краљевски знакови  Краљевине Србије и Краљевине Југославије начињени су 1904. године за крунисање Краља Петра I.

Те године се навршио један век од почетка I Српског устанка који је водио Карађорђе Петровић, и Краљ је желео да се посебним гестом одужи успомени на свога деду и оснивача Династије. Тако је дат налог архитекти Михаилу Валтровићу, члану Краљевске академије, да припреми нацрте, с тим што је одређено да основни материјал за израду Регалија има бити бронза од Карађорђевог топа. Краљ Петар I се тим везао за већ постојећи симболични став који је усвојила Краљевина Румунија када је израђивана гвоздена круна за крунисање краља Карола I, наћињена од метала заробљеног турског топа.

Регалије су израђене у Паризу, у Француској, у познатој јувелирској фирми “Браћа Фализ”, и биле су спремне на време за крунидбену церемонију која је обављена септембра 1904. године у Београду.

Краљевски знакови се састоје од: Краљевске круне, Скиптра, Орба (или сара, царске јабуке) и Краљевске порфире.

Круна, скиптар и орб су украшени полудрагим камењем нађеним у Србији, и емајлом у националним бојама (црвеној, плавој и белој).

Порфира је начињена од пурпурно-тамноцрвеног сомота, извезена је златним везом и постављена белим хермелинским крзном. На прсима се причврсћивала нарочитом копчом са хералдичким мотивом двоглавог орла.

Краљевски знакови се данас налазе у Историјском музеју Србије, у Београду. До 1941. године налазили су се у олтару дворске цркве Светог Андреја Првозваног у оквиру Краљевског двора на Дедињу.