Kraljevski znakovi  Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije nacinjeni su 1904. godine za krunisanje Kralja Petra I.

Te godine se navrsio jedan vek od pocetka I Srpskog ustanka koji je vodio Karadjordje Petrovic, i Kralj je zeleo da se posebnim gestom oduzi uspomeni na svoga dedu i osnivaca Dinastije. Tako je dat nalog arhitekti Mihailu Valtrovicu, clanu Kraljevske akademije, da pripremi nacrte, s tim sto je odredjeno da osnovni materijal za izradu Regalija ima biti bronza od Karadjordjevog topa. Kralj Petar I se tim vezao za vec postojeci simbolicni stav koji je usvojila Kraljevina Rumunija kada je izradjivana gvozdena kruna za krunisanje kralja Karola I, nacinjena od metala zarobljenog turskog topa.

Regalije su izradjene u Parizu, u Francuskoj, u poznatoj juvelirskoj firmi “Braca Faliz”, i bile su spremne na vreme za krunidbenu ceremoniju koja je obavljena septembra 1904. godine u Beogradu.

Kraljevski znakovi se sastoje od: Kraljevske krune, Skiptra, Orba (ili sara, carske jabuke) i Kraljevske porfire.

Kruna, skiptar i orb su ukrašeni poludragim kamenjem nadjenim u Srbiji, i emajlom u nacionalnim bojama (crvenoj, plavoj i beloj).

Porfira je nacinjena od purpurno-tamnocrvenog somota, izvezena je zlatnim vezom i postavljena belim hermelinskim krznom. Na prsima se pricvrscivala narocitom kopcom sa heraldickim motivom dvoglavog orla.

Kraljevski znakovi se danas nalaze u Istorijskom muzeju Srbije, u Beogradu. Do 1941. godine nalazili su se u oltaru dvorske crkve Svetog Andreja Prvozvanog u okviru Kraljevskog dvora na Dedinju.