The Royal Palace

Kraljevski Dvor na Dedinju izgradjen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu Nj.V. Kralja Aleksandra I (dede NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II).

Kraljevski Dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra  II. Danas je to dom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

Projektanti su bili arh. Zivojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i Krsna Slava Kraljevskog Doma, i koja je sagradjena po uzoru na crkvu manastira Sv. Andreja na Tresci, zadužbinu Kralja Vukašina. Oko Dvora su podignute pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Iz Dvora koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjačku šumu, Topčider i Avalu.

Prostorije u prizemlju veoma su raskošno opremljene. Kamenom popločani Svečani hol ukrašen je kopijama fresaka iz Dečana i Sopoćana. Plavi salon je opremljen u baroknom stilu, a Zlatni salon u renesansnom, kao i velika Trpezarija. U tim prostorijama mramorni stubovi nose raskošne kasetirane drvene tavanice sa bronzanim lusterima. Ove su prostorije ukrašene dragocenim slikama, škrinjama i predmetima iz kraljevske zbirke. U istom renesansnom stilu opremljene su i prostorije Velike i Male biblioteke. Na prvom spratu je rasporedjen niz apartmana koje koriste NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina, Princ Naslednik Petar, Princ Filip i Princ Aleksandar.

Podelite ovaj članak: