Prince Stefan

Foto: Boško Karanović

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Stefan, sin Njihovih Kraljevskih Visočanstava Princa Filipa i Princeze Danice, rođen je u Beogradu 25. februara 2018. godine.

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, zvona hrama Svetog Save zvonila su kao znak rođenja novorođenčeta kraljevske porodice Karađorđević, a ovo je prvi put u istoriji da je 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo takvo rođenje. Ovim povodom oglasila su se i zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kao znak rođenja princa. Ovo je prvo rođenje muškog deteta u kraljevskoj porodici u Srbiji nakon 90 godina kada se Nj.K.V. Princ Tomislav rodio u Beogradu. On je bio brat Njegovog Veličanstva Kralja Petra II, dede Nj.K.V. Princa Filipa.

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej krstio je mladog Princa Stefana u dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju 15. decembra 2018. Kršteni kumovi su bili Nj.K.V. Princ Aleksandar (brat blizanac Nj.K.V. Princa Filipa) i gospođa Petra Lazarević i gospodin Dušan Antunović, dugogodišnji porodični prijatelji prinčevskog para, Princa Filipa i Princeze Danice. Zajedno sa Patrijarhom, krštenje je bogoslužio Episkop šabački Lavrentije koji je venčao Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princezu Katarinu 1985. godine, a takođe je krstio i prinčeve Filipa i Aleksandra.
Princ Stefan je na krštenju nosio kršteno odelo koje je Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II nosio na dan svog krštenja koje je obavio Njegova Svetost Patrijarh Dimitrije 1923. godine u Beogradu, a njegov kum je bio je britanski kralj Džordž V.

Podelite ovaj članak: