Povodom Dana Vojske Srbije Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar uputio je pismo načelniku Generalštaba generalu Ljubiši Dikoviću, i zamolio ga da pripadnicima Vojske Srbije prenese čestitke povodom današnjeg praznika:

„Od srca vam čestitam Dan Vojske, čijim obeležavanjem naše oružane snage odaju počast Drugom srpskom ustanku. Srpska Vojska nastala je iz ustaničkih četa, i zbog toga postoji duboka povezanost našeg naroda i naše vojske. Želim vam da Vojska Srbije nastavi da neguje ovu suštinsku vezu, i da nastavi napore u daljoj modernizaciji, na opšte dobro svih naših građana.”

U intervjuu za dnevni list „Danas” povodom dvestote godišnjice od podizanja Drugog srpskog ustanka Prestolonaslednik Aleksandar je istakao da su i Karađorđe i Miloš dali nemerljiv doprinos stvaranju savremene srpske države. „Voleo bih da i danas u našem narodu postoji takva državotvorna svest. Za stvaranje države, priznanje njene pune suverenosti i oslobađanje svih njenih porobljenih krajeva, neophodni su, naizmenično, i ratnički i diplomatski pristup. O tome ne govore samo Karađorđe i Miloš, nego i Mihailo, Aleksandar, Milan, Aleksandar, Petar i još jedan Aleksandar. Ko ne zna o čemu i o kome govorim, treba još puno da nauči o našoj istoriji” – istakao je Prestolonaslednik za dnevni list „Danas”.

Povodom dvestogodišnjice podizanja Drugog srpskog ustanka, Prestolonaslednik Aleksandar je još 5. aprila, na Cveti – praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, na koji je 1815. podignut ustanak u Takovu, položio venac na spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Beogradu i tom prilikom poručio da Srbija danas mora da nastavi putem kneza Miloša i Vožda Karađorđa “bez podela, hrabro i odlučno, poštujući pretke i misleći na budućnost potomaka”.