PISMO PREDSEDNIKA RUZVELTA

Frenklin D. Ruzvelt
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Njegovom Veličanstvu,

Kralju Petru II,

Kralju Jugoslavije.

Vaše Veličanstvo:

Živi glas jugoslovenske nacije koji je najavio vaše preuzimanje vlasti u kritičnom trenutku istorije vaše države čuo se širom Amerike, kao glas nacije koja ostvaruje svoje suvereno pravo da živi u slobodi. Ta poruka i dalje odjekuje u srcima svih Amerikanaca, dok posmatraju hrabru odbranu Jugoslavije od bezobzirne agresije sila koje su odlučne da vašu zemlju podvrgnu tiraniji.

Pod vašim odvažnim vođstvom, ta odsudna borba se nastavlja. Ona daje značajan doprinos konačnoj pobedi. Neustrašivi ljudi iz vaše zemlje dali su svetu primer neuništive volje naroda koji se neće predati. Stoga je više nego prikladno da Sjedinjene Države i Jugoslavija u ovom času, kada su dva naroda ujedinjena u duhu kao nikada do sada, razmene diplomatske predstavnike u rangu ambasadora.

Sa zadovoljstvom sam primio vest da ste pristali da primite Entonija Bidla, prvog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora vlade Sjedinjenih Država pri Kraljevskoj vladi Jugoslavije. Verujem da će gospodin Bidl nastaviti da uživa poverenje Vašeg Veličanstva i da ćete dati punu podršku svim akcijama koje on bude preduzimao u ime svoje vlade.

Vaš prijatelj,

Frenklin D. Ruzvelt

U ime predsednika:

Vršilac dužnosti Državnog sekretara

Vašington 14. oktobar 1942.